Tobak je škodljivec številka ena. Je krivec za 23 odstotkov rakavih obolenj pri moških in 15,6 odstotka primerov pri ženskah, kaže poročilo Cancer Research UK, objavljeno v znanstveni reviji British Journal of Cancer. Pri moških sledi uživanje premajhnih količin svežega sadja in zelenjave, pri ženskah pa previsoka telesna teža. Gre za najbolj celovito poročilo na tem področju doslej.

"Veliko ljudi verjame, da je pojavnost rakavega obolenja odvisna od usode ali genov, včasih celo, da gre za igro sreče,“ je pojasnil vodja raziskave Max Porkin. "Če pogledamo vse dokaze, je jasno, da približno 40 odstotkov rakavih obolenj nastane zaradi stvari ali navad, ki jih lahko spremenimo,“ dodaja znanstvenik.

Kako se raku učinkovito izogniti?

Za moške so najboljši nasveti naslednji: prenehajte s kajenjem, uživajte več sadja in zelenjave in čim manj alkohola. Za ženske velja predvsem nasvet – prenehajte s kajenjem, pazite pa tudi na telesno težo. "Nismo pričakovali, da se bosta uživanje sadja in zelenjave izkazala za tako pomembnega pri preprečevanju nastanka raka pri moških. Med ženskami pa nismo pričakovali, da je biti pretežka večji dejavnik tveganja od alkohola,“ pojasnjuje Parkin.

Identificirali so štirinajst faktorjev življenjskega stila in okolja, ki so skupaj krivi za približno 134.000 rakavih obolenj letno. Približno 100.000 obolenj nastane zaradi kajenja, nezdrave prehrane, alkohola in previsoke telesne teže. Eno na 25 rakavih obolenj nastane zaradi posameznikove službe, na primer izpostavljenost kemikalijam ali azbestu. Nekateri dejavniki tveganja so v močni povezavi z nastankom bolezni, na primer kajenje z rakom na pljučih, spet drugi so slabše prepoznani.

Top šest dejavnikov tveganja (moški in ženske, v odstotkih)

Za raka na dojkah je desetina tveganja povezana s previsoko telesno težo, tveganje je na primer bistveno višje v primerjavi z odsotnostjo dojenja ali prisotnostjo rednega uživanja alkohola. Raka na požiralniku ali grlu v polovici primerov pride zaradi uživanja premajhnih količin sadja in zelenjave, le petina tveganja pa prihaja zaradi pitja alkohola, kaže poročilo. Na primer petina tveganja za pojav raka na želodcu pa nastane kot posledica uživanja prevelikih količin soli.