Nedavno opravljena raziskava o vplivu popularnih glasbenih predvajalnik na sluh pri mladih je prinesla šokantne podatke. Izsledki so namreč pokazali, da je imela uporaba tovrstnih predvajalnikov čez dvajset let za posledico 30-odstotno izgubo sluha.

Zvok, ki prihaja iz slušalk, skupaj z drugimi izvori glasne glasbe, je deloma kriv za pohitreno izgubo sluha pri otrocih, študija pa je odkrila, da je ta težava z leti vse bolj očitna.

Medtem ko je imelo poškodovan sluh konec osemdesetih let petnajst odstotkov mladih v starosti od dvanast do devetnajst let, je pred petimi leti za tovrstnimi težavami trpelo dvajset odstotkov mladih, zadnji podatki pa kažejo na kar desetodstotno porast poškodb sluha.

Izguba sluha pri mladih je še relativno neraziskano področje. Strokovnjaki trdijo, da je izpostavljenost glasni glasbi eden od dejavnikov tveganja, vendar so za popolno pojasnilo potrebne nadaljnje raziskave.

Po priporočilih strokovnjakov bi morali za popolni sluh poslušanje iPoda omejiti na šestdeset minut dnevno, pri tem pa ne na več kot šestdesetodstotni jakosti zvoka.