Kot pojasnjujejo na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so pri 75-letnemu Veličković Peratu ugotovili zaporedne kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. V skladu z zakonom o delovnih razmerjih so mu izdali več pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Ker so se kršitve kljub temu nadaljevale, so mu 19. julija letos odpovedali pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

Po besedah poslovne direktorice Pediatrične klinike Biserke Marolt Meden Veličković vsa leta obiskuje številne kongrese, tudi po 12 letno. V začetku letošnjega leta so mu odobrili udeležbo na določenih kongresih, a ne na vseh, ki se jih je želel udeležiti. Ker je brez odobritve nadrejenih večkrat izostal iz službe, so mu tudi odpovedali pogodbo o zaposlitvi.

Veličković je na današnji novinarski konferenci med očitki vodstva UKC Ljubljana zoper njega navedel, da "razen predavanj ne prispeva ničesar" in da "je zrel za pokoj". Obe trditvi sta po prepričanju Veličkovića hudi žalitvi in oblika mobinga.

Poudarja, da še vedno predava po vsem svetu, je v recenzijskem odboru štirih tujih svetovnih revij, to, da ga mečejo iz službe, pa povzroča škodo njegovemu delu z bolniki ter škodi ugledu UKC Ljubljana in Slovenije.

Na te očitke strokovni direktor Pediatrične klinike Kenda odgovarja, da je Veličković zadnja leta opravil zelo malo ambulantnih pregledov bolnikov. V letu 2007 je na primer pregledal 28 otrok, letos pa osem, medtem ko jih njegovi kolegi na kliničnem oddelku pregledajo od 200 do 600 letno.

Veličković je na današnji novinarski konferenci dejal, da bolnikov ne more več obravnavati, saj mu jih nadrejeni ne dodelijo. Kenda pa je pojasnil, da je osebi, ki je tako pogosto ni v službi in ki svojih odsotnosti ne javlja, težko razporediti bolnike.

Kenda tudi opozarja, da se Veličkovič v tujini izdaja za profesorja, čeprav že 15 let tega strokovnega naslova nima več, saj že približno 18 let tudi ni objavil nobenega strokovnega članka, da bi si podaljšal profesuro. S predstavljanjem kot profesor tudi zavaja ljudi, saj preko svojega podjetja organizira tečaje, ki jih trži prav na podlagi lažne titule.

Veličković je preko svojega odvetnika že vložil tožbo zoper UKC Ljubljana zaradi mobinga, napoveduje pa tudi tožbo zaradi odpovedi delovnega razmerja.