Pristojni so našli trupla in identificirali vseh 62 žrtev petkovega tragičnega strmoglavljenja v kraju Vinhedo v brazilski zvezni državi São Paulo. Šlo je za 58 potnikov in štiri člane posadke. Čeprav je letalo strmoglavilo v poseljeno sosesko na eno hišo, pa tam mrtvih ni bilo. Po navedbah predstavnika lokalnih gasilcev Maycona Crista so jim pri identifikaciji 34 moških in 28 žensk pomagali njihovi družinski člani, dokumenti žrtev, pozicija trupel glede na posamezne sedeže, kakor tudi mobilni telefoni. Uraden vzrok strmoglavljenja še ni znan, po prvih ocenah pa bi lahko šlo za okvaro motorja zaradi nabiranja ledu na krilih letala. Črni skrinjici so sicer že našli.

Letalo družbe VoePass je v petek vzletelo ob načrtovani uri, bilo je 11.56. Vzlet je potekal brez težav, prav tako skoraj cel polet do okoli pol druge ure popoldan, ko so zabeležili zadnji signal. Le dvajset minut kasneje bi letalo moralo pristati, poroča brazilska tiskovna agencija Globo. Že kakšno uro je letelo na predvidenih 5000 metrih višine, ko je to nenadoma začelo izgubljati. »Močno je zavilo in padlo za okoli 4000 metrov. Padalo je s hitrostjo 440 kilometrov na uro,« pišejo v medijih. Posnetki strmoglavljenja kažejo, da je letalo padalo v obliki spirale, kar naj bi kazalo na okvaro motorja. To naj bi povzročil led, ki se je začel nabirati na krilih letala. Po oceni meteorologov je bila verjetnost za oblikovanje ledu na območju 35-odstotna. Letalo iz leta 2010 naj bi sicer bilo v dobrem stanju in z vsemi potrebnimi dokumenti. Primerno usposobljeno je bilo tudi kabinsko osebje.

Peščica potnikov zamudila let

»Zaradi hrupa smo najprej mislili, da se je pokvaril helikopter. Potem pa videli, kako je na našem dvorišču eksplodiralo letalo,« je za Reuters dejal Luiz Augusto de Oliveira. Na srečo on in družina niso bili poškodovani. Nastala je le minimalna materialna škoda. »Bila sem ravno med kosilom, ko sem v bližini slišala grozljiv, zelo glasen zvok. Šla sem na balkon in videla letalo, ki se je med padanjem proti tlom vrtelo. Potrebovala sem nekaj sekund, da sem ugotovila, da to ni normalno,« pa je za brazilsko dopisništvo CNN povedala Nathalie Cicari. Povsem panična je nagonsko pokleknila in začela moliti. Prič strmoglavljena je bilo veliko, saj je to padlo na poseljeno območje. Pripovedovale so o dimu, ki se je vil iz repa letala, o hitrem padanju, eksploziji. Letícia Oliveira do Nascimento pa je plovilo opisala kot podobno papirnatemu letalu: »Jasno je bilo, da je pilot izgubil nadzor. V trenutku strmoglavljenja se je iz tal dvignil gost dim, nastala pa je smrtna tišina.«

Največjo srečo pa je imela peščica potnikov, ki je letalo zamudila. Ko je Adriano Assis prišel na letališče, ni uspel dobiti nobenih informacij o poletu, potem pa so mu rekli, da se še ne more vkrcati na letalo. Šel je na kavo in čakal, po mikrofonu ga ni nihče pozval. Čakal je in čakal, potem pa so mu rekli, da je zamudil vkrcanje. »Še prepiral sem se z njim, izkazalo pa se je, da mi je rešil življenje,« je dejal za Globo. »Čakal sem, čakal in še dlje čakal. Nič se ni zgodilo. Potem so mi rekli, da sem prepozen in me niso spustili na letalo,« pa je pripovedoval Jose Felipe. Na vso moč se je trudil, da bi se vseeno nekako prebil na krov, a zaman. »Roke se mi tresejo. In noge. Ne znam opisati, kako hvaležno se počutim.« Petkova nesreča je najhujša v Braziliji po letu 2007, ko je v strmoglavljenju letala TAM Express v Sao Paolu umrlo 199 ljudi. 

Priporočamo