Graški državni tožilci so aprila prejeli anonimno prijavo. Sprva so domnevali, da gre za neslano šalo. Kar je anonimni avtor razkrival na listu papirja, je bilo preveč absurdno. Vendar je uradno zbiranje informacij zatem nizalo dokaze, da si prijavitelj ni izmislil dogajanja v operativni dvorani. Tožilstvo je zato sprožilo predkazenski postopek, vpletena urgentna kirurginja in kirurg pa sta že izgubila službo.

Anonimni naznanitelj je v dopisu zatrjeval, da je januarski operaciji hudo poškodovanega pacienta prisostvovala 13-letna hči urgentne kirurginje. Še več: deklica naj bi aktivno sodelovala pri posegu in naj bi ponesrečencu v glavo zvrtala luknjo. O incidentu je prvi poročal avstrijski tabloid Kronen Zeitung.

Ponesrečencu je ime Gregor R., 13. januarja je med sečnjo drv nanj padlo drevo in mu hudo poškodovalo glavo. Njegovo zdravstveno stanje je bilo resno, ko so ga pripeljali v graško bolnišnico. Iz operacijskega dnevnika izhaja, da so mu ob 14.47 v operacijski dvorani zvrtali luknjo v lobanjo.

Da se je med urgentnim posegom zgodilo nekaj nepredvidenega, je 33-letni R. izvedel šele v začetku julija, ko so ga poklicali na policijsko postajo. Tam so mu kriminalisti razkrili, da mu je 13-letnica morda izvrtala luknjo v lobanjo, je poročal Der Spiegel. Zoper univerzitetno bolnišnico je pacient zatem sprožil odškodninsko tožbo.

Protislovja v pričevanjih navzočih v operacijski dvorani

Po doslej znanih podatkih naj bi bilo v operacijski dvorani sedem zaposlenih bolnišnice, med njimi so bili že omenjena urgentna kirurginja in dva zdravnika specialista. Vsi imajo status osumljenega storitve ali pomoči pri storitvi kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, je razkrilo državno tožilstvo. Za vse velja domneva nedolžnosti.

V zdravstveni ustanovi so že pred obiskom kriminalistov zagnali interno preiskavo dogajanja v operacijski dvorani. Zaslišali so zdravnike in zdravstveno osebje, ki so prisostvovali operaciji. V njihovih pričevanjih so zaznali protislovja, eden od osumljenih je namreč dogajanje opisal bistveno drugače kot vsi drugi. Po neuradnih informacijah naj bi potrdil, da je luknjo v lobanjo zvrtala hči kirurginje.

Bolnišnica je najprej suspendirala mater 13-letnice in njenega kirurškega kolega, konec julija jima je odpovedala delovno razmerje. Vpletenemu zdravstvenemu osebju je izrekla opomin. Interna preiskava se nadaljuje, sodni postopek naj bi se pričel jeseni. Bolnišnica še ni poskušala navezati stika s prizadetim pacientom.

Osnovnošolskega sina dvakrat pripeljal v operacijsko dvorano

S slovenske perspektive graški incident ni enkraten. Zelo podobno dogajanje se je namreč leta 2013 odvilo v operacijski dvorani UKC Ljubljana. Znani plastični in estetski kirurg Franc Planinšek je dvakrat, v času dežurstev, v operacijsko sobo pripeljal svojega 14-letnega sina in kljub opozorilu medicinskih sester vztrajal, da ostane v sobi in mu asistira pri operativnem posegu.

Prvič je Planinšku z avtoriteto, ki jo je po pripovedovanju navzočih uveljavil z grožnjami, to uspelo, drugič se mu je osebje uprlo in je otroka pospremilo iz operacijskih prostorov pred začetkom operacije. Planinšek je poseg nadaljeval in ga, kot je zagotavljal UKC Ljubljana, uspešno končal.

Intervju: dr. Franci Planinšek, plastiščni in estetski kirurgFOTO: JAKA GASAR / NEDELJSKIOPOMBA: SAMO ZA OBJAVO V NEDELJSKEM DNEVNIKU TER EDICIJAH DNEVNIKA

Znani plastični in estetski kirurg Franc Planinšek je leta 2013 dvakrat v operacijsko sobo pripeljal svojega tedaj 14-letnega sina in kljub opozorilu medicinskih sester vztrajal, da mu asistira pri operativnem posegu. Foto: Jaka Gasar 

Kirurg je bil prepričan, da ni storil nič narobe. »To je tako, kot če bi stevardese odstavile pilota, ker je na kopilotskem stolu sedel njegov sin, ki pa je bil za tisti manever nepomemben,« je povedal Dnevniku. Na vprašanje, ali se mu zdi primerno, da otroka pripelje v operacijsko sobo, je leta 2013 odgovoril, da je sin star 14 let in ni navaden, ampak zelo talentiran otrok.

Po razkritju prvega incidenta je vodstvo UKC Ljubljana zgolj opozorilo kirurga. Ko je sina osnovnošolca v operacijsko dvorano pripeljal znova, je ocenilo, da je zagrešil hujše kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. Planinšku je novembra 2013 izredno odpovedalo pogodbo o zaposlitvi. Ministrstva za zdravje ni obvestilo o incidentu, je pa poslalo dopis zdravniški zbornici.

Talentiran sin ne bo zdravnik, temveč arhitekt

Planinšek je poskušal izredno odpoved delovnega razmerja izpodbijati na sodišču. Po delovnem in socialnem sodišču je sodbo leta 2016 nazadnje potrdilo vrhovno sodišče. Ugotovilo je, da je kirurg s svojim ravnanjem kršil pravila zdravniške etike in določbe več predpisov. Zaradi svojega početja Planinšek ni bil kazensko preganjan, kirurško kariero je nadaljeval v sanatoriju Rožna dolina. Umrl je leta 2020 v 59. letu starosti. Njegov domnevno zelo talentiran sin se ni odločil za zdravniški poklic. Spletni časnik Žurnal 24 je leta 2022 poročal, da na Dunaju študira arhitekturo. 

Priporočamo