Podjetje RMS Titanic je v okviru raziskovalne ekspedicije julija in avgusta s pomočjo dveh daljinsko vodenih podmornic, posnelo več kot dva milijona fotografij in 24 ur video vsebin v visoki ločljivosti.

Raziskovalci menijo, da je del ograje na premcu, ki je dolg približno 4,5 metra, odpadel v zadnjih dveh letih. Na posnetkih z ekspedicije leta 2022, ki sta jo izvedla družba za globinsko kartiranje Magellan in družba za produkcijo dokumentarnih filmov Atlantic Productions, je bila ograja namreč še vedno nedotaknjena, čeprav se je začela upogibati.

Tomasina Ray iz podjetja RMS Titanic, ki je trenutno edino z dovoljenjem za raziskovanje razbitin Titanika, je ob tem dejala, da gre za zelo pomemben in prepoznaven del ograje. »Ni videti več tako, kot včasih. To je le še en opomnik o počasnem propadanju, ki se dogaja vsak dan. Ljudje nas vedno sprašujejo, kako dolgo bo Titanik zdržal na morskem dnu. Za zdaj nimamo odgovora,« je povedala v pogovoru za BBC.

Podjetje je našlo tudi dragocen artefakt Diana iz Versaillesa, ki je bil popisan samo od odkritju razbitin, pozneje pa ga ni nihče več dokumentiral. RMS Titanic je našel kip, ki je ležal z obrazom navzgor v usedlinah ruševin. »To je, kot bi našli iglo v kupu sena,« je dejala Tomasina Ray.

Kip je bil na ogled v salonu prvega razreda. »Salon prvega razreda je bil najlepši prostor na ladji, v njegovem osrednjem delu pa se je nahajala Diana iz Versaillesa. Ko se je Titanik prelomil na dvoje, je bil uničen tudi salon, kip pa je končal v ruševinah,« je še povedala.

Priporočamo