V času humanitarnega premora bi izvedli dva kroga kampanj cepljenja, pri čemer bi prvega začeli konec avgusta, je v sporočilu za javnost zapisala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V vsakem krogu bi palestinsko ministrstvo za zdravje v sodelovanju z WHO, Skladom ZN za otroke (Unicef), Agencijo ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev (UNRWA) in partnerji zagotovilo dve kapljici novega oralnega cepiva proti otroški paralizi tipa 2 za več kot 640.000 otrok, mlajših od deset let.

»Brez humanitarnih premorov kampanje ne bo mogoče izvesti,« je opozorila WHO.

Poliovirus so julija odkril v okoljskih vzorcih iz mest Han Junis in Deir al-Balah na območju Gaze. Po navedbah WHO je zaskrbljujoče, da so od takrat na območju Gaze poročali o treh otrocih s sumom paralize, ki je pogost simptom otroške paralize.

WHO in Unicef sta opozorila, da na območju Gaze že 25 let ni bilo obolelih za otroško paralizo. »Ponoven pojav, na katerega humanitarna skupnost opozarja že zadnjih deset mesecev, predstavlja še eno grožnjo otrokom na območju Gaze in v sosednjih državah,« sta izpostavila.

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem.

Priporočamo