Zelenski je na novinarski konferenci v Kijevu pojasnil, da je vdor ukrajinskih sil v obmejno rusko regijo Kursk del tega načrta, vendar dodatnih podrobnosti ni navedel. Načrt naj bi vključeval gospodarske predloge ter opisoval prihodnjo vlogo Ukrajine v mednarodni varnostni arhitekturi in ukrepe, ki jih je treba sprejeti, da bo Rusija pristala na konec vojne, poroča španska tiskovna agencija Efe.

Zelenski je še dejal, bo uspeh načrta odvisen od predsednika Bidna in od tega, ali bodo ZDA Ukrajini zagotovile, kar je v tem načrtu, in ali bodo ta načrt po svoji presoji lahko udejanjili ali ne, poroča britanski BBC.

»Čeprav se morda komu zdi preveč ambiciozen, je to za nas pomemben načrt,« je dodal in dejal, da ga predstavil tudi kandidatu in kandidatki za predsedniško mesto Donaldu Trumpu in Kamali Harris.

Na vprašanje o možnosti, da Ukrajina v prihodnjih pogajanjih odstopi svoja ozemlja, je Zelenski odgovoril, da Ukrajinci niso pripravljeni na takšno možnost. Hkrati je povedal, da bodo na odločitev vplivale tudi zaveznice Ukrajine. V tej luči je ukrajinski predsednik znova izpostavil vlogo bojnih letal F-16.

Prva tovrstna letala je Ukrajina od zaveznic že prejela. Po besedah Zelenskega je s temi letali sestrelila del brezpilotnikov in raket, ki jih je Rusija v dveh obsežnih napadih na več ukrajinskih regij izstrelila ta teden.

Priporočamo