V teh dneh naj bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ga še vedno podpira velika večina Ukrajincev, zamenjal polovico ministrov, ne pa premierja Denisa Šmihala. Do novih imenovanj naj bi prišlo v četrtek.

V torek in sredo je odstopilo več ministrov, tudi Dmitro Kuleba, ki je zunanji minister od marca 2020. Med drugim ni bilo dobro, da se je s Poljaki, ki so pomemben zaveznik Ukrajine, vsaj glede dobave orožja in sprejemanja beguncev, prepiral tudi o preteklih odnosih med narodoma. Novi zunanji minister bo najbrž dosedanji Kulebov namestnik, 49-letni Andrij Sibiha, tesni sodelavec predsednika Zelenskega.

Spremembe pred obiskom ZDA

Zelenski – kmalu bo odletel v ZDA, kjer ga med drugim čakajo izjemno pomembni pogovori v Beli hiši in z obema predsedniškima kandidatoma, Kamalo Harris in Donaldom Trumpom – pravi, da hoče z menjavami ministrov dati vladi novo energijo in nov elan, pa tudi malce spremeniti njeno usmeritev. Novi ministri pa bodo imeli morda tudi nove rešitve, zdaj ko Ukrajini ne kaže dobro, ne na fronti ne kar zadeva pomoč Zahoda (prej kot Trumpova zmaga na volitvah bi jo lahko zmanjšala nemška tankovestnost glede proračuna).

Zelenski hoče z menjavami ministrov dati vladi novo energijo in nov elan, a tudi malce spremeniti njeno usmeritev.

Nevladne organizacije, ki se borijo proti korupciji, so pozdravile, da je Zelenski odstavil Rostislava Šurmo, namestnika vodje svojega kabineta, ki ima preveč masla na glavi. Njegovo odstavitev so zahtevale tudi ZDA. Vendar ostaja Oleh Tatarov, še en namestnik vodje predsednikovega kabineta, ki je obtožen korupcije.

Ubitih 53 študentov vojaške šole

Ruska vojska še naprej napada predvsem energetsko infrastrukturo, s čimer hoče Putin Ukrajincem znova onemogočiti, da bi se v prihajajoči mrzli zimi, že tretji v tej vojni, ogrevali. V sredo zgodaj zjutraj je 13 izstrelkov in 29 brezpilotnikov šahed napadlo v več ukrajinskih regijah. V generalštabu ukrajinske vojske trdijo, da so prestregli sedem izstrelkov in 22 brezpilotnikov. A v milijonskem Lvovu je umrlo sedem ljudi, tudi trije otroci, 42 ljudi je bilo ranjenih. Obrambo Lvova, ki leži 60 kilometrov od Poljske, bi radi prevzeli Poljaki, a temu ostro nasprotujejo v Natu, ker se bojijo vojaškega konflikta z Rusijo.

V torek zjutraj pa je v ruskem napadu z balističnim izstrelkom v ukrajinskem mestu Poltava umrlo 53 ljudi, 271 je bilo ranjenih. Žrtve so večinoma študentje vojaške šole za komunikacijo, za katere je bilo usodno, da se je sirena vključila le minuto in pol pred eksplozijo, morala pa bi se devet minut prej.

Iz Rusije poročajo, da so v sredo ukrajinski napadi terjali tri civilne smrtne žrtve v regiji Belgorod in
še tri, tudi dva mladoletnika, v mestu Doneck.

Bitka za Pokrovsk

Po oceni zahodnih vojaških analitikov ruska vojska na jugu regije Doneck v bitki za mesto Pokrovsk, ki je imelo pred vojno 60.000 prebivalcev, napreduje od 500 do 1000 metrov na dan. Gre za pomembno cestno in železniško križišče, preko katerega poteka preskrbovanje ukrajinske vojske v Donecku, tako da bi padec Pokrovska lahko vodil celo do preboja fronte in sesutja ukrajinske obrambe. Vendar bodo najbrž Ukrajinci v samem Pokrovsku ali pa že prej v predmestju Kurahove, od katerega je danes fronta oddaljena le še tri kilometre, lahko zaradi zavetja, ki ga dajejo stanovanjski bloki in hiše, ustavili rusko napredovanje.

Že konec avgusta pa se je ustavilo ukrajinsko napredovanje v ruski regiji Kursk po osvojitvi 1200 kvadratnih kilometrov. Ukrajincem predvsem ni uspelo, da bi zaradi te osvojitve ruskega ozemlja Putin nekaj sil iz bitke za Pokrovsk prestavil v regijo Kursk. 

Priporočamo