V govoru v Verhovni Radi, kot se imenuje ukrajinski parlament s 450 poslanci, je predsednik države Volodimir Zelenski predstavil svoj »načrt zmage« in pozval zahodne zaveznike, naj Ukrajini pomagajo premagati Rusijo. Poslancem je slovesno dejal: »Ta načrt zmage je pripravljen za vse nas, Ukrajince. Ali bo uresničen, pa je odvisno od naših partnerjev. Ponavljam: od naših partnerjev. Ne od Rusije. Vsak lahko vidi, da hočejo Rusi pravičen mir. Putin pa je postal nor in hoče vojno. Samo on to hoče. Ne bo se spremenil. (…) A mi, Ukrajinci, moramo z našimi partnerji delati tako, da se bo vojna končala in bo Rusija prisiljena v mir.« 

Zelenski je zavrnil možnost, da bi prepustil Rusiji del ukrajinskega ozemlja. »Rusija mora izgubiti vojno proti Ukrajini. Ni mogoče dopustiti, da fronta ostane takšna, kot je zdaj. Ni mogoče dopustiti, da bi Ukrajina kupčevala s svojim ozemljem ali suverenostjo.« Ukrajina in njeni zavezniki morajo »prisiliti Rusijo k sodelovanju na vrhu o miru in h končanju vojne.« Ukrajinski predsednik pa je kritiziral podporo, ki jo v vojni Rusiji dajejo Kitajska, Severna Koreja in Iran.     

Predlagal je, da Ukrajina na svojem ozemlju »razvije celoto ukrepov za strateško nejedrsko odvračanje od vsake vojaške grožnje Rusije«. Zelenski je poslancem dejal, da je ta točka v podrobnosti predstavljena v »tajnem dodatku« k njegovem načrtu zmage, kot ga je predstavil ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Nemčiji. Te države pa je znova pozval, naj odpravijo omejitve pri ukrajinski uporabi njihovih izstrelkov dolgega dosega na ozemlju Rusije in naj nadaljujejo s pošiljkami pomoči. Dejal je še, da bo načrt zmage predstavil na vrhu EU v četrtek.

V Kremlju so takoj zatem zavrnili načrt zmage ukrajinskega predsednika, kot ga je predstavil v parlamentu v Kijevu. »Edini načrt miru, ki ga je mogoče uresničiti, je, da režim v Kijevu dojame, da je njegova politika brez perspektive in da se mora zbuditi,« je dejal novinarjem govornik Kremlja Dmitrij Peskov.  

Priporočamo