Vodenje zunanjega ministrstva je prevzel 49-letni Andrij Sibiha, izkušen diplomat, ki javnosti ni izrazito znan. Zamenjal je na Zahodu prepoznavnega Dmitra Kulebo, ki pa se je očitno znašel v sporih s šefom kabineta Andrijem Jermakom zaradi svojih dobrih zvez na Zahodu. Iz nekaterih opozicijskih strank ocenjujejo, da so zamenjave pokazatelj močne centralizacije oblasti v kabinetu Zelenskega. Po drugih interpretacijah naj bi Zelenski Kulebi očital premajhno udejstvovanje za nove dobave orožja. Po odstopu naj bi Kuleba zdaj zasedel na novo ustanovljen položaj za integracijo Ukrajine v zvezo Nato.

Zaradi zamenjave na vrhu zunanjega ministrstva se ne pričakuje kakšen poseben vpliv na spremembo zunanjepolitičnih usmeritev Ukrajine. Vodilno vlogo v zunanji politiki države je v času vojne prevzel Zelenski s svojim kabinetom.

Olga Stefanišina je bila v parlamentu vnovič potrjena za namestnico premierja, odgovorno za evropske integracije, prav tako je postala pravosodna ministrica. V nagovoru parlamentu je napovedala, da bo morala Ukrajina za pristop k EU opraviti »na stotine in tisoče« pravnih sprememb. Novi ministri so še postali Svetlana Hrinčuk (ekologija), Matvij Bidnji (šport in mladi), Mikola Točitski (kultura in informiranje), Natalija Kalmikova (veteranske zadeve), Herman Smetanin (strateška industrija), Vitalij Koval (kmetijstvo) in Oleksij Kuleba (razvoj). 

Priporočamo