Visoki predstavniki ZDA, vključno z obrambnim ministrom Lloydom Austinom, so včeraj prvič potrdili, da imajo dokaze o pošiljanju severnokorejskih vojakov v Rusijo, o čemer so pred tem poročali ukrajinski in južnokorejski obveščevalci.

"Če jih pošljejo v boj proti Ukrajini, postanejo legitimne tarče. Ukrajinska vojska se bo branila pred severnokorejskimi vojaki na enak način, kot se brani pred ruskimi vojaki," je dejal Kirby novinarjem na sinočnji novinarski konferenci v Beli hiši. »Možnost, da bodo ranjeni ali da bodo na fronti umrli, je popolnoma realna,« je dodal.

Kirby je razkril tudi podrobnosti ameriških obveščevalnih ocen in dejal, da Washington verjame, da je Severna Koreja »v vzhodno Rusijo poslala najmanj 3000 vojakov«.

 

 

»Ocenjujemo, da so ti vojaki potovali z ladjo iz območja Wan v Severni Koreji v ruski Vladivostok,« je dejal in dodal: »Ti vojaki so nato odpotovali v več ruskih vojaških baz v vzhodni Rusiji, kjer se trenutno usposabljajo.«

Kirby je dejal, da je prezgodaj z gotovostjo trditi, ali bodo stopili v boj skupaj z rusko vojsko. »Ukrajinsko vlado smo obvestili o naših informacijah, vsekakor pa se posvetujemo tudi z drugimi zavezniki, partnerji in državami v regiji.«

Po podatkih vojaške obveščevalne službe so nekateri severnokorejski častniki že na zasedenih ozemljih Ukrajine, je dejal 17. oktobra. Severna Koreja je poročila zanikala, tiskovni predstavnik Kremlja pa na vprašanje ni jasno odgovoril.

Vir pri vojaški obveščevalni službi je za časopis Kyiv Independent pred dnevi povedal, da so ruske oblasti aretirale 18 severnokorejskih vojakov, ki so zapustili svoje položaje v regiji Kursk.

Krožil je tudi videoposnetek, ki naj bi prikazoval severnokorejske sile v ruskem vojaškem vadišču. Južnokorejski mediji pa so predvčerajšnjim poročali, da naj bi Pjongjang v Rusijo poslal pilote, ki naj bi sodelovali v vojni proti Ukrajini.

Priporočamo