V španski prestolnici je včeraj potekalo četrto srečanje kontaktne skupine za Gazo, v kateri islamske, arabske in evropske države skupaj pozivajo k takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi in iščejo načine, kako po koncu bojev doseči rešitev dveh držav. Po prejšnjih srečanjih v Riadu in Bruslju so na tokratnem srečanju v ožjem krogu sprejeli skupno izjavo z zavezo za združitev moči pri uresničevanju rešitve dveh držav ter k čimprejšnjemu sklicu mednarodne mirovne konference.

»Zbrali smo se, da bi si ponovno prizadevali za končanje vojne v Gazi, za izhod iz neskončne spirale nasilja med Palestinci, Izraelci ... Ta pot je jasna. Izvajanje rešitve dveh držav je edini način,« je ocenil španski zunanji minister Jose Manuel Albares. Pojasnil je, da je med udeleženci prisotna »jasna pripravljenost«, da »od besed preidejo k dejanjem in naredijo korake k jasnemu načrtu za učinkovito izvajanje« rešitve z dvema državama, začenši s pristopom Palestine k Združenim narodom. Naslednje srečanje kontaktne skupine bo prihodnji teden ob robu zasedanja generalne skupščine v New Yorku.

Srečanja so se udeležili predstavniki štirih evropskih držav, ki so nedavno priznale Palestino, med njimi je bila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. »Tako evropske kot arabske države moramo združiti moči in prekiniti to vojno, nasilje in trpljenje ljudi. Prizadevati si moramo za politično rešitev in uresničitev palestinske države. Slovenija je prvi pomemben korak na tej poti že naredila s priznanjem Palestine,« je ocenila Fajonova. Ministrica še meni, da morata biti za trajni mir Izrael in Palestina priznana kot suvereni in neodvisni državi.

Izrael na srečanje v Madridu ni bil povabljen. Kot je pojasnil Albares, namreč ni del kontaktne skupine. Je pa pristavil, da bodo veseli, ko bodo videli Izrael za katero koli mizo, za katero se bo razpravljalo o miru in rešitvi dveh držav. 

Priporočamo