S tem bi se, kot pišejo v pismu ministru za izobraževanje Giuseppeja Valditara, »izognili morebitnim obolenjem ob visokih temperaturah tako med dijaki z zdravstvenimi težavami kot tudi med učitelji.« Ni pa to edini razlog: s tem bi, še pišejo, podaljšali tudi turistično sezono.

»Potrebujemo zdrav razum in predvidevanje,« je dejal predsednik sindikata učiteljev Anief Marcello Pacifico. Zaradi podnebnih sprememb je treba spremeniti tudi proizvodni sistem.

Iz drugega učiteljskega združenja, Koordinacijskega urada učiteljev za človekove pravice, pa so pisali združenju pediatrov in jih zaprosili za znanstveno mnenje o podaljšanju počitnic do oktobra.

V Italiji šolske počitnice sicer trajajo približno tri mesece. Zato po drugi strani številna združenja staršev opozarjajo, da je že to preveč, pišejo italijanski mediji. Motijo jih predvsem visoki stroški varstva za otroke, saj, kot pravijo, noben starš nima treh mesecev dopusta.

Italijani so po dolžini šolskih poletnih počitnic v Evropi pri samem vrhu. Začetek počitnic se po sicer razlikuje od dežele do dežele, običajno pa se začnejo v začetku junija in trajajo od 12 do 13 tednov.

Priporočamo