»Akreditacije šestim uslužbencem političnega oddelka britanskega veleposlaništva v Moskvi je rusko zunanje ministrstvo preklicalo kot povračilni ukrep za večkratna sovražna dejanja Londona,« izjavo ruske zvezne varnostne službe FSB navaja francoska tiskovna agencija AFP. FSB diplomate obtožuje izvajanja »subverzivnih dejavnosti in zbiranja obveščevalnih podatkov«.

Služba naj bi razpolagala tudi z materialnimi dokazi, da London »usklajuje zaostrovanje mednarodnih političnih in vojaških razmer«. Po njenih navedbah so na sektorju za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo na britanskem zunanjem ministrstvu usklajevali poteze s ciljem strateškega poraza Rusije.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da se ministrstvo v celoti strinja z oceno FSB o dejavnostih britanskih diplomatov. »Britansko veleposlaništvo je v veliki meri kršilo omejitve dunajske konvencije,« je dejala.

Združeno Kraljestvo obtožbe zavrača

Medtem je ruska televizija Rossia 24 predvajala fotografije diplomatov in posnetke, kako zapuščajo državo, poroča AFP. Identitet šestih diplomatov sicer uradno še niso potrdili.

»Današnje obtožbe FSB proti našim zaposlenim so popolnoma neutemeljene,« so se v sporočilu za javnost odzvali na britanskem zunanjem ministrstvu in dodali, da je London zavezan zaščiti svojih nacionalnih interesov.

Diplomatsko zaostrovanje z ruske strani se je zgodilo na dan obiska britanskega premierja Keira Starmerja v Washingtonu, kjer bo s predsednikom ZDA Joejem Bidnom razpravljal tudi o pozivu Ukrajine za odpravo omejitev pri uporabi zahodnega orožja proti ciljem na ruskem ozemlju.

Britain's Prime Minister Keir Starmer and Foreign Secretary David Lammy at the British ambassador's residence in Washington before a meeting with U.S. President Joe Biden during their trip to Washington, DC to hold talks on resolving the conflicts in Ukraine and Gaza. Picture date: Friday, September 13, 2024. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Pred sestankom z Bidnom je Starmer obiskal britansko veleposlaništvo v Washingtonu. Foto: Reuters

Bo Biden dovolil uporabo zahodnega orožja?

To bi bil del usklajene strategije, ki naj bi Ukrajini pomagala, da se po ruski invaziji februarja 2022 ubrani. Angleško-francoska raketa Storm Shadow, ki ima največji doseg približno 250 km, velja za idealno orožje za prodiranje v bunkerje in skladišča streliva.

Po mnenju evropskih uradnikov bi lahko ameriški predsednik Ukrajini dovolil uporabo zahodnih raket dolgega dosega globoko v Rusiji, poroča New York Times. Vendar pa bi obstajal pridržek. Ukrajina namreč ne bi smela uporabljati orožja, ki so ga v ta namen zagotovile ZDA. To pomeni, da bi bilo rakete mogoče uporabiti le znotraj ukrajinskih meja.

Priporočamo