Ponedeljkova pozna nominacija Marte Kos za novo kandidatko za evropsko komisarko ima posledice tudi za predsednico komisije Ursulo von der Leyen. Ta je bila namreč primorana, da predstavitev nove komisarske ekipe prestavi na torek. Razlog je nedokončan postopek potrjevanja slovenske komisarske kandidatke.

Nepopolna komisija

Težava za Ursulo von der Leyen je, da zaradi uradno še nepotrjene nominacije Marte Kos – v Sloveniji poteka trifazni postopek, ki ne bo končan pred petkom – ne more predstaviti celotne komisije in resorja za slovensko kandidatko. Načeloma bi ob morebitni danšnji potrditvi Marte Kos v slovenskem parlamentu vlada lahko še pravočasno poslala novo ime predsednici komisije, da bi ta danes svojo ekipo s komisarskimi mesti predstavila predsednikom političnih skupin evropskega parlamenta. A da bo prišlo do zamude, je bilo jasno že v ponedeljek, ko je predsedujoči odbora za evropske zadeve Franc Breznik, SDS, dal vedeti, da namerava sejo odbora, na kateri bi obravnavali kandidaturo, sklicati šele za petek. Danes pa je novinarjem dejal, da bo to storil le, če bo do četrtka od vlade prejel pojasnila o razlogih za zavrnitev kandidature Tomaža Vesela, ker da imajo v SDS zanesljive informacije, »da Vesel ni kar samostojno odstopil od kandidature, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo«. S tem je namignil na pismo, ki naj bi ga Ursula von der Leyen poslala Golobu. Ko bo Kosova potrjena na odboru (mnenje odbora za vlado ni obvezujoče), jo mora nato vlada – lahko tudi na dopisni seji – še enkrat potrditi. Njena uradna kandidatura bi se torej lahko znašla v Bruslju v petek.

Ursula von der Leyen je bila primorana predstavitev svoje nove komisarske ekipe prestaviti na torek. Razlog je nedokončan postopek potrjevanja slovenske komisarske kandidatke Marte Kos.

 

Svarilo socialistov predsednici

Medtem stranka evropskih socialistov in demokratov, ki je bila na zadnjih evropskih volitvah druga najmočnejša politična sila, precej jasno svari predsednico komisije, da morda ne bodo mogli podpreti njene komisije, če ne bodo izpolnjena njihova pričakovanja. Ta opozorila so kar zgodnja glede na to, da še ni bila predstavljena nova komisija, kaj šele da bi komisarske kandidate zaslišali pred odbori evropskega parlamenta. Poleg tega se glasovanje o celotni komisiji pričakuje šele konec oktobra ali v začetku novembra.

Socialisti in demokrati med svojimi pričakovanji izpostavljajo krepitev postopka spitzenkandidatov. Želijo si tudi, da bo v novi komisiji zagotovljena uravnotežena zastopanost spolov in da bodo pravična razdeljeni položaji izvršnih podpredsednikov. Velik poudarek bi nova komisija po njihovi oceni morala dati tudi področju socialnih pravic, s katerim bi se morala ukvarjati izkušena oseba. Ta zahteva meri predvsem na njihovega vodilnega kandidata, zdajšnjega komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasa Schmita, s katerim se je stranka na evropski ravni podala v volilno kampanjo in ki bo v novi komisiji očitno izvisel za nov mandat. Čeprav je bilo nepisano pravilo, da se spitzenkandidate uvrsti v naslednjo evropsko komisijo, se luksemburška vlada, posledično pa tudi Ursula von der Leyen, očitno tega načela ne bo držala. Kajti desnosredinska vlada Luksemburga je namesto Schmita za komisarja nominirala nekdanjega desnosredinskega evropskega poslanca Christopha Hansna. »Naša podpora nikoli ni bila brezpogojna. Vedno smo bili jasni, da mora naslednja komisija izpolniti naša pričakovanja, tako glede politike kot načel. Predsednik komisije mora zagotoviti, da bo akademija pripravljena v celoti spoštovati politične smernice, ki smo jih podprli,« je ocenil vodja socialistov in demokratov Stefan Löfven.

Stranka je nezadovoljna tudi z načrtovanim visokim položajem italijanskega kandidata Raffaela Fitta, ki prihaja iz skrajno desne politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). V komisiji naj bi mu pripadel eden od resorjev in podpredsedniško mesto. Vse od tesno stkanega zavezništva Ursule von der Leyen in italijanske premierke Giorgie Meloni – njena stranka Bratje Italije pripada prav skupini ECR – se je pričakovalo, da bo podpora Melonijeve von der Leynovi poplačana z visokim položajem naslednjega italijanskega komisarja v novi evropski komisiji. V vrstah socialistov se zato postavlja vprašanje, ali se s tako visokim mestom ne ruši načelo »cordon sanitaire« – da se namreč s skrajno desnico ne sodeluje na ravni izvršne oblasti. 

Preberite še:

Slovenska šlamastika ustavila predstavitev nove komisije von der Leynove

Evropski socialisti s svarilom von der Leyen glede oblikovanja nove Evropske komisije

Imenovanje komisarske kandidatke: V imenu ženske, države in ugleda

Golob in Marta Kos zakopala bojno sekiro in kupila komisarsko vozovnico za Bruselj

 

 

Priporočamo