Tik pred za jutri načrtovano predstavitvijo nove sestave evropske komisije, ki jo je nameravala Ursula von der Leyen razkriti vodjem poslanskih skupin v evropskem parlamentu, je voditeljica izvršne veje evropskih institucij doživela še en hud udarec. Ta je bil le na prvi pogled videti kot še ena njena zmaga pri sestavljanju komisije. Odstopil je namreč eden najpomembnejših evropskih komisarjev Francoz Thierry Breton, ki je bil tudi kandidat Pariza za drugo komisijo Ursule von der Leyen. A ga tam zdaj ne bo. Očitno je, da je predsednica njegovo zamenjavo zahtevala predvsem zaradi osebnih nesoglasij in ne zato, da bi s pritiski dosegla spolno bolj uravnoteženo sestavo komisije

»Minulih pet let sem si neutrudno prizadeval, da ohranim in okrepim skupno evropsko dobro onstran nacionalnih in strankarskih interesov. Bilo mi je v čast. Toda v luči nedavnih dogodkov, ki so kazalnik dvomljivega načina vodenja, sem se odločil, da ne morem več opravljati svojih dolžnosti v komisarskem kolegiju.«

Thierry Breton, nekdanji evropski komisar

Macron pošilja zaveznika

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že imenoval novega komisarskega kandidata. To je postal njegov dolgoletni tesni zaupnik in politični sopotnik Stephane Sejourne. Do imenovanja je opravljal vlogo vršilca dolžnosti zunanjega ministra, v prejšnjem sklicu evropskega parlamenta pa je bil vodja liberalne poslanske skupine Prenovimo Evropo.

Pozornost s slovenskega zavlačevanje predstavitve kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos v državnem zboru se je tako vsaj za en dan preusmerila k Franciji. Ursula Von der Leyen naj bi jutri, kot rečeno, vendarle nastopila v evropskem parlamentu in s predsedniki parlamentarnih skupin spregovorila o novi komisiji.

Stephane Sejourne, novi francoski komisarski kandidat: »V veliko čast mi je, da lahko še naprej služim Evropi.« Foto: Reuters

Stephane Sejourne, novi francoski komisarski kandidat: »V veliko čast mi je, da lahko še naprej služim Evropi.« Foto: Reuters

Toda ni jasno, kako celovita bo predstavitev nove komisije po zapletih s francoskim kandidatom in še vedno manjkajočo uradno kandidatko iz Slovenije. Kot so pojasnjevali v evropskem parlamentu, se bo o obsegu predstavitve odločala sama. Ob tem je bilo slišati, da je evropski parlament pripravljen začeti postopek priprav na zaslišanja kandidatov. A za to potrebujejo imena komisarskih kandidatov, njihove portfelje, življenjepise in izjavo o pripravljenosti kandidatov, da razkrijejo svoje premoženje oziroma lastniške deleže. Izjave vseh komisarskih kandidatov o tem še pred zaslišanji v pristojnih odborih preveri parlamentarni odbor za zakonodajne zadeve.

Ostri Bretonovi očitki

Predsednica evropske komisije je tik pred zdajci od Pariza terjala Bretonovo zamenjavo, menda v zameno za vplivnejši resor v komisiji. To je v svojem odstopnem pismu predsednici komisije za javnost razkril Breton, ob čemer ni izrecno omenil, da je Ursula von der Leyen hotela žensko kandidatko. Prav s ponudbo boljših resorjev za ženske so bile njenih pritiskov deležne druge levosredinske vlade v Evropi. Toda Macron vsaj uradno ni popustil. Je pa po tej ponudbi Ursule von der Leyen z njenega vlaka skočil užaljeni in osramočeni Breton, ker mu ta prej ni razkrila razlogov, čemu bo zahtevala njegovo zamenjavo v Parizu.

Zahteva Ursule von der Leyen za Bretonovo zamenjavo je še toliko bolj presenetljiva, ker je Francija kot kandidata v Bruselj poslala ime aktualnega komisarja. Predsednica komisije si je namreč želela visoko kvalificirane politične voditelje. Med temi so bili zdajšnji člani komisije tako dobro zapisani, da so bili poleti izvzeti iz njene želje, naj ji članice posredujejo ime moškega in ženskega kandidata za naslednjo komisijo.

»Minulih pet let sem si neutrudno prizadeval, da ohranim in okrepim skupno evropsko dobro onstran nacionalnih in strankarskih interesov. Bilo mi je v čast. Toda v luči nedavnih dogodkov, ki so nadaljnji kazalnik dvomljivega načina vodenja, sem se odločil, da ne morem več opravljati svojih dolžnosti v komisarskem kolegiju,« je bil v svoji odstopni izjavi oster Breton.

Kritike iz vrst evroposlancev

Na Bretonove očitke se v evropski komisiji niso hoteli odzvati, prav tako, sklicujoč se na zaupnost postopka med predsednico komisije in voditelji članic, se niso odzvali na njegove navedbe, da je zaradi osebnih razlogov zahtevala njegovo zamenjavo. Tako se postavlja vprašanje, ali je pri pritisku predsednice tik pred zdajci šlo za že nekaj časa trajajoče zamere med njo in Bretonom. Ta je denimo v začetku leta dejal, da je Ursula von der Leyen v EPP izgubila podporo svojih zaveznikov.

Hkrati ostaja nejasno, čemu se Macron po njegovi očitno hitri zamenjavi ni odločil za kandidatko. Evropska poslanka Levice Manon Aubry je ocenila, da Macron pošilja svojega klona v komisijo, ne da bi se s komer koli posvetoval. »Danes sprejete odločitve bodo oslabile EU kot industrijsko bazo in močan trg. S Thierryjem Bretonom se nisem vedno strinjal, vendar je močan zagovornik gospodarstva EU in njenega prehoda. Ne vem, kako bo ta vrzel zapolnjena,« je podvomil nemški poslanec Zelenih Sergej Lagodinsky. Še bolj oster je bil evropski poslanec iz vrst socialistov in demokratov Bernd Lange: »Imenovanje nove evropske komisije se počasi spreminja v absurdno gledališče. Veliko porcelana se je razbilo. Žal to ne obeta nič dobrega za prihodnost v času, ko je potrebna jasna politika za socialno pravičnost in gospodarsko stabilnost. Racionalnost mora imeti prednost pred osebnimi ambicijami.« 

Se Breton seli v vlado Barnierja?

O razlogih za Bretonov odstop so bili v Elizejski palači redkobesedni. Macron se je komisarju zahvalil za njegovo delo in ocenil, da je pomembno prispeval k uveljavljanju evropske politike suverenosti na področju digitalne politike in k večji odpornosti enotnega trga EU med pandemijo covida. Sicer pa so v Elizejski palači vnovič poudarili, da s svojim novim kandidatom merijo na pomemben gospodarski resor na področju industrije. Ali se bo Breton zdaj preselil v nastajajočo vlado premierja Michela Barnierja, v njegovem kabinetu niso komentirali.

 

Priporočamo