»V kratkem bodo uvrščeni na mednarodni seznam iskanih oseb,« je še sporočil FSB in pojasnil, da so trije novinarji snemali na območju kraja Sudža.

Trojica, proti katerim je FSB sprožil kazensko preiskavo, so novinar ameriške televizije CNN Nick Paton Walsh, glavni dopisnik za mednarodno varnost, ki je 16. avgusta poročal iz Sudže, ter ukrajinski novinarki Diana Bucko in Olesja Borovik. Prva poroča za spletni medij Hromadske, druga pa za televizijo My Ukraina.

FSB je sicer že pred tem kazensko preiskavo sprožil proti dvema novinarjema italijanske javne televizije RAI ter ju obtožil nezakonitega prečkanja meje in snemanja na območju Sudže. Rusija je v petek tudi italijansko veleposlanico v Moskvi Cecilio Piccioni poklicala na pogovor, ta pa je stopila v bran novinarski ekipi in se zavzela za medijsko neodvisnost.

Več medijev je v zadnjih dneh objavilo poročila iz Sudže, osrednjega mesta v regiji Kursk, ki so ga ukrajinske enote po lastnih navedbah zavzele v okviru vdora na rusko ozemlje. Ruske oblasti so zaradi ukrajinskega napredovanja iz treh obmejnih regij evakuirale okoli 200.000 ljudi.

Priporočamo