Tajfun Šanšan je v četrtek prizadel jugozahodno Japonsko. V močnem deževju so umrli trije ljudje, številni so ranjeni, oblasti pa so opozorile, da gre za enega najmočnejših tajfunov v zadnjih desetletjih, ki so dosegli kopno. Evakuirali so več kot 5,2 milijona ljudi po vsej državi.

Tajfun z sunki do 252 kilometrov na uro se je od mesta Unzen v prefekturi Nagasaki pomikal proti severu s hitrostjo približno 15 kilometrov na uro. 

An object blown by strong winds caused by Typhoon Shanshan is stranded on a power line in Miyazaki, southwestern Japan, August 29, 2024, in this photo taken by Kyodo. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.

Močan veter je uničil številne hiše. Foto: Reuters

 

V zemeljskem plazu, ki so ga sprožile obilne padavine ob približevanju tajfuna, so v torek zvečer v japonski prefekturi Aichi umrli trije ljudje. O najmanj 39 poškodovanih poročajo iz prefektur Miyazaki in Kagoshima. 

Eden izmed prebivalcev je bil v času najhujšega vetra v avtomobilu. »V svojih 31 letih še nikoli nisem doživel tako močnega vetra,« je povedal za Reuters.

An exterior wall of a building is seen damaged by strong wind of a typhoon in Miyazaki, western Japan, Thursday, Aug. 29, 2024. (Kyodo News via AP)

Tajfun Šanšan je v četrtek prizadel jugozahodno Japonsko. Foto: AP 

Na otoku Kyoshu brez elektrike 230.000 gospodinjstev

Brez elektrike je ostalo približno 230.000 gospodinjstev, prekinjen je tudi železniški in avtobusni promet. Letalske družbe, med njimi ANA Holdings in Japan Airlines, so že odpovedale skoraj 800 letov. Številne tovarne, vključno z avtomobilskima velikanoma Toyota in Nissan, so zaradi tajfuna zaprle svoja vrata.

Po napovedih meteorologov bo tajfun v naslednjih dneh potoval proti severovzhodu Japonske, zaradi česar so oblasti za nekatere območja izdala najvišjo stopnjo vremenskega opozorila, več sto tisoč prebivalcev ogroženih območij pa pozvale k evakuaciji. Shanshan naj bi prihodnji teden v ponedeljek ali torek dosegel tudi prestolnico Tokio.

Priporočamo