Italijansko mesto Portofino, ki se nahaja na zahodni obali Italije, blizu mesta Genova, je od leta 1935 del istoimenskega regionalnega naravnega parka. Ker je mestece s svojimi pisanimi zgradbami nad pristaniščem priljubljeno pribežališče slavnih in premožnih že od 19. stoletja, ko so tja radi zahajali evropski aristokrati, obstajajo v parku tudi stroga pravila glede zunanje podobe zgradb. Med drugim je dolgo veljala prepoved montaže klimatskih naprav. Pred nekaj leti so zaradi vse hujše vročine prepoved omilili. Približno 379 stalnih prebivalcev mesta pa mora pred montažo hlajenja za svoj dom še vedno zaprositi za dovoljenje in paziti, da so zunanje enote klime nameščene diskretno. Da ne bi skazile priljubljene vedute. Sliši se enostavno, a očitno temu ni tako. Mesto se namreč sooča z mnogo primeri napačno postavljenih klimatskih naprav.

Po terasah in strehah zgradb naj bi med januarjem in majem odkrili 22 nedovoljeno postavljenih klimatskih naprav, dodatnih 15 pa še od junija dalje. Situacija je šla celo tako daleč, da so se pojavile govorice o policistih, ki kršitelje iščejo z brezpilotniki.

Župan Portofina je za Guardian zanikal očitke o uporabi brezpilotnikov, o katerih so poročali italijanski mediji. Milanski časopis Corriere della Sera medtem poroča tudi o primerih, ko so posamezniki med obiskom sosedov na skrivaj fotografirali neprimerno postavljene klimatske naprave in fotografije posredovali policiji.

»Vse se je začelo minulo zimo, ko je nekdo postavil klimatsko napravo, ki je zakrivala velik del zelo ozke ulice,« je za Guardian razgreto vzdušje v mestu komentiral župan, ki ne nasprotuje montaži klim. Priznava, da je v mestu poleti brez klime zelo vroče. »Ampak Portofino se nahaja v regionalnem parku in obstajajo pravila, ki jih je treba spoštovati.«

Kazen za kršitelje lahko znaša tudi do 43 tisoč evrov, a le v primeru, ko je primer treba prepustiti sodišču. Župan pravi, da so večino primerov že rešili in da namen predpisa ni pobirati globe. »Počasi urejamo stvari,« dodaja.

Priporočamo