Ruski preiskovalci so sprožili kazenski postopek proti Šlosbergu, vodji regionalne veje opozicijske stranke Jabolko v mestu Pskov blizu meje z Estonijo, in izvedli hišne preiskave pri njem in pri enem od članov njegove družine.

Očitajo mu, da je »večkrat javno razširjal gradiva, ne da bi navedel, da jih je ustvaril ali razširil tuji agent«, s čimer naj bi kršil sporni zakon o tujih agentih. Nekdanjemu poslancu regionalnega parlamenta v Pskovu grozi kazen do dveh let zapora.

Šlosberg je sicer zanikal, da bi kršil kakršnakoli pravila. »Menim, da nisem kriv za zločin, ki sem ga obtožen,« je sporočil na Telegramu.

61-letni politik je ena redkih javnih osebnosti, ki ob izražanju kritik na račun Kremlja in vojne v Ukrajini še ostaja v državi. V objavah na družbenih omrežjih in videoposnetkih je konflikt v Ukrajini večkrat označil za tragedijo, obžaloval smrtne žrtve in pozival k miru. Ob stopnjevanju represije v Rusiji je bil zato večkrat kaznovan z globo zaradi domnevnih diskreditacij ruske vojske.

Ob tem se je danes v ruski prestolnici začelo tudi sojenje štirim neodvisnim novinarjem, ki jih obtožujejo, da so sodelovali z organizacijami pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Navalnega, ki je februarja umrl v zaporu na skrajnem severu države.

Štiri novinarje ločeno pridržali marca oziroma aprila. Zaradi »sodelovanja v ekstremističnih skupinah« jim grozi do šest let zapora. Ruske oblasti so namreč organizacije, povezane z Navalnim, prepovedale in označile za ekstremistične. Posledično vsakomur, ki naj bi sodeloval z njimi, grozi kazenski pregon.

Priporočamo