Diagnoza premierja Keirja Starmerja in zdravstvenega ministra Wesa Streetinga je zelo slaba: NHS, kot s kratico rečejo državnemu zdravstvu, rojenemu leta 1948, je v kritičnem stanju, vendar si lahko s pravo terapijo opomore. Starmer je ocenil, da je NHS na tleh, vendar tudi, da se lahko pobere.

Kako se to lahko uresniči? Z reformo, brez katere ne bo dobilo nobenega dodatnega denarja. Za dobro mero je premier ocenil, da bo državno zdravstvo brez reforme umrlo. Minister Streeting je kot terapijo predpisal tri velike premike v državnem zdravstvu: premik z oskrbe v bolnišnicah na oskrbo v skupnostih, premik z analognega na digitalno in premik od zdravljenja k preprečevanju bolezni.

14.000 nepotrebnih smrti na leto

Vlada se je z diagnozo in terapijo kritičnega stanja v državnem zdravstvu odzvala na zelo kritično poročilo o položaju v zdravstvu, ki ga je pripravil lord Ara Darzi, kirurg in nekdanji laburistični državni sekretar, ki je med drugim ugotovil dramatično podaljševanje čakalne dobe in zamud na urgencah ter pri oskrbi pacientov z rakom, ki zelo verjetno povzroča dodatnih in nepotrebnih 14.000 več smrti Otočanov na leto. Lord Darzi je ugotovil, da je lani na urgentno pomoč več kot šest ur čakalo več kot 100.000 dojenčkov. Poleg tega desetina odraslih čaka na urgentno pomoč dvanajst ali več ur.

Tudi pacienti z rakom so zaradi najhujše krize v zdravstvu obsojeni na dolgotrajno čakanje. Številni Otočani z duševnimi težavami so soočeni z najdaljšim čakanjem na pomoč: leto in več. Vsi pacienti skupaj zdaj čakajo na zdravljenje v bolnišnicah več kot eno leto, njihovo število pa se je od leta 2007 do 2024 skoraj podvojilo, s štirih na skoraj osem milijonov. Ob teh je še več kot štiri milijone pacientov, ki čakajo na zdravljenje do 18 tednov. Problemi so toliko večji zaradi zastarelosti opreme v državnem zdravstvu. So bolnišnice, v katerih mora osebje čakati do pol ure, da se vklopijo njihovi »antični« računalniki. Pacientov je veliko več, bolniških postelj pa veliko manj: leta 2010 jih je bilo 122.000, zdaj jih je 97.000.

Reforma je strah zbujajoča beseda

Beseda reforma v državnem zdravstvu, ki so ga na Otoku ustanovili pred dobrimi 75 leti, da bi vsi tisti, ki ga imajo, in tisti, ki nimajo denarja, imeli dostop do brezplačnega zdravljenja, je strah zbujajoča. Pri konservativcih, ki jim je lord Darzi pripisal vso krivdo za največjo krizo v državnem zdravstvu, ker so mu stalno zmanjševali proračun, je bila v ozadju vedno vsaj delna privatizacija. Starmerjeva reforma, ki jo bo vseboval desetletni načrt (in ki prihaja spomladi prihodnje leto), naj bi predvsem slonela na reorganiziranju, posebno vodenja, posodobitvi državnega zdravstva in ključnem premiku od zdravljenja k preprečevanju bolezni. 

Brez reforme ne bo dodatnega denarja

Nova vlada laburistov, ki so jim vedno pripisovali neodgovorno ravnanje z javnim denarjem, je zelo skopuška; delno zaradi predvolilnih obljub, delno zato, ker je podedovala veliko hujše stanje javnih financ – z nepričakovano, 22 milijard funtov globoko črno luknjo v državni blagajni.

 

Priporočamo