Ukrajina je v soboto zaznamovala svoj dan neodvisnosti, s katerim praznujejo nastanek samostojne države leta 1991 po razpadu Sovjetske zveze. Leta 2021 so ga zadnjič praznovali z vojaško parado v Kijevu. Vse se je spremenilo z ruskim napadom, zaradi katerega je praznik dobil poseben pomen, vojska pa je zdaj na fronti, a letos ne več le v Ukrajini, potem ko je v začetku meseca presenetljivo vdrla v rusko regijo Kursk in tam precej neovirano napredovala.

Predsednik Volodimir Zelenski je nagovor državljanom za praznik začel prav s tem. »Kdor koli prinaša trpljenje naši deželi, ga bo našel doma. Z obrestmi. Kdor koli želi sejati zlo po naši državi, bo žel sadove na svojem ozemlju,« je rekel. In nakazal, da zanj ni omejitev, da Ukrajina ne bi napadla še globlje na ruskem ozemlju, tudi Moskvo. »Prej ali slej bo odgovor Ukrajine dosegel katero koli točko v Ruski federaciji, ki je vir nevarnosti življenju naše države in ljudi ... Bolni starec na Rdečem trgu, ki vsem ves čas grozi z rdečim gumbom, nam ne bo vsilil nobenih svojih rdečih linij,« je dejal o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Sinoči je dodal, da so v Kursku zavzeli še dve naselji, skupno pa več kot devetdeset. Oleksandra Sikorskega, načelnika generalštaba, pa je povišal v generala, s čimer mu je dal priznanje za operacije v Kursku.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy speaks during a joint press conference with Polish President Andrzej Duda and Lithuanian Prime Minister Ingrida Simonyte (not pictured), amid Russia's attack on Ukraine, on the country's Independence Day in Kyiv, Ukraine August 24, 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko   TPX IMAGES OF THE DAY

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine: »Kdor koli prinaša trpljenje naši deželi, ga bo našel doma. Z obrestmi. Kdor koli želi sejati zlo po naši državi, bo žel sadove na svojem ozemlju.« Foto: Reuters

Novi, doma izdelani dron izstrelek

Zelenski je ob prazniku v sporočilu, ki ga je objavil na omrežju telegram, tudi poveličeval »brezpilotniški izstrelek«, novo, v Ukrajini izdelano orožje z imenom štruca. Bil naj bi hitrejši in zmogljivejši od predhodnikov, s katerimi je Kijev doslej ciljal ruske naftne rafinerije in vojaške objekte. Dejal je, da so to orožje v Rusiji tudi že uporabili, a ni povedal, kje. Namignil je, da ima zmogljivosti napasti globoko na ruskem ozemlju, za kar bi Ukrajina najraje uporabila zahodno orožje, a ji tega tam ne dovolijo. »Še enkrat bi rad poudaril, da naše novo orožje, tudi štruca, predstavlja realno možnost ukrepanja, medtem ko nekateri naši partnerji žal prelagajo odločitve,« je rekel.

Ukrajina je dan neodvisnosti zaznamovala tudi z ratifikacijo Rimskega statuta, ki je podlaga delovanja mednarodnega kazenskega sodišča, to pa išče Putina zaradi vojnih zločinov. Zelenski je tudi podpisal zakonodajo o prepovedi verskih ustanov, povezanih z Rusijo, torej tudi ruske pravoslavne cerkve. To potezo je obsodil papež Frančišek. Kijev in Moskva sta izpeljala zamenjavo 115 vojnih ujetnikov.

Rusija medtem napreduje na fronti v Ukrajini proti mestu Pokrovsk, skupno pa je zavzela 18 odstotkov ozemlja države.

Aretirali ustanovitelja Telegrama

V Franciji so prijeli v Rusiji rojenega ustanovitelja Telegrama, ene najbolj priljubljenih aplikacij za sporočanje s skoraj milijardo uporabniki, ki je sčasoma prerasla v družbeno omrežje. Domnevno so ga iskali, ker naj ne bi onemogočal izvajanja kriminalnih dejanj na omrežju telegram in ker naj bi zavračal sodelovanje s policijo. Tako so sporočili neimenovani viri, saj policija aretacije sprva ni potrdila. 39-letnega milijarderja Pavla Durova so prijeli kmalu po pristanku zasebnega letala na letališču v okolici Pariza. Uradna Moskva se je odzvala z besedami, da mora Francija Durovu zagotoviti vse pravice, ki mu pripadajo. Durov je Telegram ustanovil leta 2013 skupaj z bratom Nikolajem. Leto kasneje je zapustil Rusijo, ker ni hotel blokirati opozicije na svojem drugem priljubljenem omrežju vkontakte, zaradi katerega se ga je prijel vzdevek ruski Mark Zuckerberg. Telegram temelji na šifriranju sporočila med pošiljateljem in prejemnikom ter je posebno priljubljen na območju bivše Sovjetske zveze. Uporablja ga tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Aprila je Durov dejal, da nekatere vlade pritiskajo nanj, da mora telegram ostati nevtralna platforma, ne pa geopolitični igralec. Telegram ima sedež v Dubaju, Durov ima zdaj dvojno državljanstvo Francije in Združenih arabskih emiratov. V Rusiji je telegram blokiran od leta 2018, ker Durov ni upošteval zahtev sodišča, da imajo varnostne službe dostop do šifriranih sporočil. Durov je tudi trdil, da skuša ameriški FBI zaobiti varnostni sistem in najti dostop do vsebin na platformi.

Priporočamo