Na kriznem sestanku vodje evropske diplomacije Josepa Borrella z voditeljema Kosova in Srbije so se po njegovih besedah strinjali, da so potrebne nove lokalne volitve na severu Kosova in umiritev razmer po zadnjih velikih napetostih. Borrell je sogovornikoma izrazil vrsto pričakovanj, o kakšnem dogovoru pa sprva ni bilo poročil.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je včeraj v Bruslju dejal, da so se na kriznem sestanku s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem strinjali o potrebi po novih lokalnih volitvah na severu Kosova ter se pogovarjali, kako se vrniti k dialogu in uresničevanju letošnjega sporazuma o poti k normalizaciji odnosov.

Brez trojnega srečanja

Trojnega srečanja včeraj ni bilo. Vučić je pred odhodom v Bruselj dejal, da se s Kurtijem nima kaj pogovarjati, dokler Priština ne izpusti kosovskih Srbov, aretiranih maja med protesti proti poskusom albanskih županov, da v občinah z večinskim srbskim prebivalstvom prevzamejo položaje po lokalnih volitvah, ki so jih Srbi bojkotirali. Vučić je po pogovorih z Borrellom in posebnim odposlancem EU za dialog med Prištino in Beogradom Miroslavom Lajčakom dejal, da je razumel njune napore in poskuse za zmanjšanje napetosti. Po njegovih besedah pa je največji problem ta, da režim Albina Kurtija neprestano preganja Srbe, jih trpa v zapor, straši in poskuša pregnati z domov. Kot že večkrat v izjavah zadnjih dni je dejal, da je Kosovo otrok večine članic EU, da ga ščitijo, kar da Srbijo postavlja v težak položaj.

Župani naj delajo drugje, policiste izpustiti

EU je po majski zaostritvi junija predstavila predlog izhoda iz krize v treh točkah: umiritev razmer, takojšnje volitve na severu Kosova, ki bi se jih udeležili tudi tamkajšnji Srbi, ter vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov. Iz tega potem ni bilo nič, ampak so se odnosi samo še zaostrovali. Borrell je dejal, da so se včeraj pogovarjali o vseh treh točkah – torej ne o tem, kaj storiti, ampak kako in kdaj.

»Mislim, da po štirih urah pogovorov oba voditelja razumeta resnost razmer, vendar različno gledata na vzroke, posledice in rešitve,« je povedal. Poleg izvedbe novih lokalnih volitev mora Priština zagotoviti konec operacij kosovske policije v bližini občinskih poslopij, Beograd pa naj sočasno z umikom kosovske policije zagotovi umik protestnikov. EU zahteva še, naj štirje novoizvoljeni župani delo začasno opravljajo v drugih prostorih.

»Na pogovorih s predsednikom Vučićem sem poudaril, da morajo biti trije v Srbiji pridržani kosovski policisti takoj in brezpogojno izpuščeni,« je še povedal Borrell. Kosovske oblasti pa je pozval, naj sprožijo temeljito preiskavo določenih aretacij.

Tema tudi za voditelje EU

Borrell je tudi dejal, da je Evropska unija izrazila pričakovanje o začetku izvajanja sporazumov Beograda in Prištine, ter tu vnovič omenil zavezo Kosova iz leta 2013, da ustanovi skupnost srbskih občin. Kurti se temu upira z različnimi razlogi, Vučić pa to postavlja kot prvi pogoj za uresničevanje sporazuma o normalizaciji odnosov.

S potekom pogovorov bo Borrell v ponedeljek na zasedanju v Luxembourgu seznanil zunanje ministre članic Unije, konec prihodnjega tedna pa bodo o tem predvidoma razpravljali tudi voditelji držav članic EU.

Odnosi med Beogradom in Prištino ter razmere na severu Kosova so napeti že zelo dolgo, najbolj pa od majskih dogodkov. Takrat je prišlo tudi do najhujšega incidenta, in sicer v Zvečanu, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. 

Priporočamo