Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Parizu sklical konferenco v podporo Libanonu, ki se je je udeležilo 70 držav. Zbrali so 180 milijonov evrov za libanonsko vojsko in 750 milijonov evrov za reševanje humanitarne krize, ki jo je povzročilo izraelsko bombardiranje Libanona v zadnjem mesecu dni. Francija je dala 100 milijonov evrov, Nemčija 96 milijonov, ZDA 260 milijonov evrov, veliko so prispevale tudi zalivske države. Na konferenci so tudi zahtevali premirje med Izraelom in Hezbolahom in uresničitev resolucije varnostnega sveta ZN 1701, ki določa, da so na jugu Libanona ob izraelski meji lahko le modre čelade in libanonska vojska. Hezbolah tega ne upošteva.

Ostre besede Macrona

A premirje je še daleč, saj namerava Izrael, ki je sicer že likvidiral praktično celotno vodstvo Hezbolaha, še naprej napadati položaje te šiitske organizacije na jugu Libanona in v južnem Bejrutu, ZDA pa ga v nasprotju s Francijo pri tem podpirajo. Ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna na konferenci v Parizu ni bilo, bil je v Katarju. V petek naj bi se v Londonu sestal z več arabskimi voditelji, da bi razpravljali o možnostih za mir v Libanonu in v Gazi, kjer se izraelsko pobijanje Palestincev nadaljuje. ZDA so Palestincem v Gazi in na Zahodnem bregu namenile še 120 milijonov evrov, skupaj v zadnjem letu že več kot milijardo.

Macron je na konferenci o Libanonu ostro kritiziral ne le Hezbolah, ampak tudi Izrael: »Veliko se govori o tem, da je treba braniti civilizacijo. A ne verjamem, da se civilizacija brani s sejanjem barbarstva.« Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč prejšnji teden dejal, da Izrael brani civilizacijo in da bi ga morala Francija pri tem podpirati. Tako se je odzval na Macronovo zahtevo, da se tudi zaradi Gaze preneha pošiljati orožje in strelivo Izraelu.

Še eno nesorazmerje žrtev

Izraelska vojska je v noči s srede na četrtek izvedla obsežno bombardiranje južnega Bejruta, ki je oporišče Hezbolaha. Porušenih je bilo več stanovanjskih blokov in ubitih 19 ljudi. Gre za enega najsilovitejših napadov na Libanon po velikem stopnjevanju spopadov med Izraelom in Hezbolahom pred enim mesecem. Šiitska milica je v četrtek odgovorila z več kot sto raketami, ki pa v Izraelu niso povzročile žrtev in večje škode. V zadnjem letu je v Libanonu zaradi izraelskih napadov umrlo že več kot 2500 ljudi, večinoma po 23. septembru, razseljenih je dni 1,2 milijona ljudi. Število Izraelcev, ki jih je po 7. oktobru 2023 ubil Hezbolah, je okoli 60, od tega manj kot polovica civilistov. 

Priporočamo