Španski socialistični premier Pedro Sánchez je prejšnji teden sprejel ukrepe, ki bodo omogočili lažjo vključitev migrantov v špansko družbo. Tudi zaradi prihoda številnih migrantov je letos špansko gospodarstvo najhitreje rastoče v EU. Trenutno je v Španiji 9 milijonov ali 19 odstotkov prebivalcev, ki niso bili rojeni v tej državi. Od tega jih 6,7 milijona nima španskega državljanstva.

Velike potrebe po delovni sili

»Španija se mora odločiti, ali bo odprta in bogata država ali zaprta in revna (…) Skrb za priseljence ni samo humanitarno vprašanje, je tudi nujnost, ko si poskušamo zagotoviti uspešno gospodarstvo in s tem vzdržnost socialne države,« je v sredo Sánchez dejal v parlamentu. »Potrebujemo negovalke za starejše nepokretne in jih ne najdemo. Podjetja iščejo informatike, tehnike, zidarje in jih ne najdejo.« Sicer bi Sánchez rad z migranti naselil tudi opustelo podeželje. Povedal je še, da je v zadnjem desetletju 40 odstotkov migrantov prišlo iz Latinske Amerike, 30 odstotkov iz drugih delov Evrope (zlasti iz Romunije) in 20 odstotkov iz Afrike.

Med drugim bo Španija odslej tujcem priznala izobrazbo (inženir iz Alžirije bi lahko dobil zaposlitev kot inženir), lažje bo sklepati delovne pogodbe, manj bo tudi birokracije in formalnosti pri pridobitvi dovoljenja za bivanje.

Sicer večina drugih članic EU zaostruje svojo politiko do migrantov. Več vlad je poostrilo nadzor nad svojimi mejami in pod vprašajem je prosti pretok ljudi, eno temeljih načel EU. Pred vrhom EU prihodnji teden je 17 držav članic zahtevalo, da se pospeši vračanje zavrnjenih prosilcev za azil v njihove države. Zlasti na Nizozemskem in v Nemčiji pa direktorji podjetij opozarjajo, da zapiranje mej pomeni manjši dotok kvalificirane delovne sile.

Pedro Sanchez, španski premier:

Priseljevanje ni le vprašanje humanitarnosti, ampak je potrebno tudi za blaginjo našega gospodarstva in trajnost socialne države. Ključno je, da ga dobro upravljamo.

Naraščanje negativne nastrojenosti

A tudi v Španiji je vse več ljudi proti migrantom, tudi pod vplivom propagande skrajno desne stranke Vox in konservativne Ljudske stranke (PP), ki trdita, da je zaradi migrantov v Španiji več kriminala (v resnici je stopnja kriminalitete med tujci podobna tisti med Španci). Po anketi dnevnika El País že 57 odstotkov Špancev meni, da je v državi preveč migrantov. V Voxu in PP trdijo tudi, da migranti dobijo delo na račun mladih Špancev. Sicer je raven brezposelnosti v Španiji najnižja od leta 2008 (leta 2011 je bila celo 27-odstotna), a še vedno najvišja v EU, to je 11-odstotna, v Sloveniji je na primer 3,4-odstotna, povprečje v EU pa je 6 odstotkov.

Voditelj opozicije in PP Alberto Núñez Feijóo je pred dnevi napadel Sáncheza, ker ni storil ničesar, da bi ustavil prihod migrantov na Kanarske otoke, kamor jih je iz zahodne Afrike na ribiških čolnih letos do julija prispelo 26.758, kar je skoraj dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Pri tem je po poročanju Reutersa zgolj v prvih petih mesecih letošnjega leta utonilo več kot 5000 ljudi. Sánchezov notranji minister je sicer v četrtek zahteval od Frontexa, agencije za nadzor zunanjih meja EU, naj prosi Mavretanijo, Senegal in Gambijo za dovoljenje, da bi lahko Frontex patruljiral ob njihovih obalah, kjer bi preprečeval tihotapcem migrantov plovbo.

Sánchezova vlada od EU zahteva tudi, da se že drugo leto uveljavi migracijski pakt EU, s katerim bi južnim članicam, tudi Španiji, v primeru izrednih okoliščin druge članice EU pomagale, ko bi prevzele del njenih nezakonitih migrantov.

Poljska odpravlja pravico do azila

Poljska bo začasno odpravila azilno pravico za nezakonite migrante, ker jo poskuša Rusija destabilizirati s pomočjo nezakonitih migrantov z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, ki jih Belorusija pošilja na Poljsko. Septembra jih je prišlo iz Belorusije 2500, letos pa več kot 26.000. Med Poljaki so nezaželeni, ker so muslimani. Beloruski mejni organi jim pri vstopanju na Poljsko pomagajo, še prej jih oblasti v Minsku zlasti iz Sirije vabijo z vizumi in letalskimi prevozi. Desnosredinski premier Donald Tusk je zdaj dejal, da ne bo upošteval azilne politike EU, ki bi ogrožala varnost Poljske.

Priporočamo