Evropska unija in Združene države so za zdaj še pripravljene spregledati srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi vladi, da v svojem populizmu vsaj posredno razpihujeta protizahodna čustva Srbov in negujeta »stoletno prijateljstvo« z Rusijo. Srbski provladni mediji namreč zahodne
države obtožujejo, da stojijo za silovitimi množičnimi protesti proti rudniku litija v dolini reke Jadar v severozahodni Srbiji. A ravno EU in ZDA podpirajo kopanje litija v Srbiji. Julija je nemški kancler Olaf Scholz obiskal Beograd prav zato, da bi podprl projekt in
domači industriji zagotovil nujno
potrebno surovino za električne avtomobile. EU pa je podpisala memorandum s Srbijo o strateškem partnerstvu glede surovin.

Geoffrey R. Pyatt, pomočnik ameriškega ministra za energijo, je za Glas Amerike zavrnil trditve iz Moskve, da hoče Zahod zrušiti oblast v Srbiji s pomočjo protestov proti rudniku litija, saj ZDA podpirajo srbske oblasti ravno pri projektu Jadar. To je namreč priložnost za Srbijo, da »poglobi vezi z EU, kar je že vrsto let cilj ZDA«, je dejal. Poleg tega se po Pyattu na tak način zmanjšuje odvisnost od Kitajske, ki ima veliko litija, tako kot Srbija, ki se ji zdaj ponuja priložnost, da igra pomembno vlogo v prizadevanjih Zahoda pri diverzificiranju preskrbe s strateškimi surovinami.

Konec avgusta prihaja na obisk še Emmanuel Macron, predsednik Francije, ki prav tako nujno potrebuje litij za baterije, torej za francosko – tudi novomeško – proizvodnjo električnih avtomobilov. Pogovori z Vučićem bodo potekali tudi o srbskem nakupu rafalov, vojaških letal, ki naj bi stali več kot milijardo evrov, in o francoski gradnji podzemne železnice v Beogradu.

Izkopavanje litija je priložnost za Srbijo, da poglobi vezi z EU, kar je že vrsto let cilj ZDA, pravi Geoffrey R. Pyatt, pomočnik ameriškega ministra za energijo.

Trditve o razkritih načrtih za državni udar

Še prejšnji teden je podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vulin, nekdanji vodja obveščevalcev in eden glavnih Vučićevih sodelavcev, obiskal Moskvo. Nekaj dni pred obiskom so ruski in nekateri srbski mediji trdili, da je Moskva posvarila Beograd o pripravah na državni udar, ki naj bi ga s pomočjo protestov proti rudniku litija organizirale zahodne države, da bi »zrušile legitimno izvoljeno vlado«. O tem je 9. avgusta Vučić novinarjem rekel: »Dobili smo uradno informacijo iz Ruske federacije. S tem se zdaj ukvarjajo ljudje, ki so za to pristojni. Tistim, ki sanjajo, da bodo nekaj naredili, ne bo uspelo. Srbija bo šla naprej in ne morejo je ustaviti.« EU in ZDA so odločno zavrnile takšne obtožbe kot ruske dezinformacije.

Srbski novinar in analitik Saša Dragojlo pravi, da gre za absurden poskus manipulacije javnosti: »Vučić dobro ve, da so njegovi volilci, ki so v veliki meri proti projektu Jadar, protizahodno usmerjeni. Pravzaprav je sam ustvarjal takšno javno mnenje, saj njegovi mediji že več kot deset let spodbujajo protizahodno razpoloženje.« Tudi pri trditvi, da so ruske tajne službe preprečile državni udar v Srbiji, igra Vučić borca proti zahodnim silam, kar naredi dober vtis v javnosti, ki ni naklonjena Zahodu še od Miloševićevih časov. Dragojlo pa je prepričan, da gre ravno v boju proti Riu Tintu za boj za svobodo majhnega naroda proti zahodni korporaciji, ki jo podpirajo najmočnejše države sveta. »Vučić in njegovi petolizniki so na strani teh drugih,« dodaja.

Ruski in nekateri srbski mediji so trdili, da je Moskva posvarila Beograd o pripravah na državni udar, ki naj bi ga s pomočjo protestov proti rudniku litija organizirale zahodne države.

Siloviti napori za spremembo javnega mnenja

Aleksandar Milošević iz medija Nova Ekonomija ima podobno stališče: »Ob vse večjem odporu srbske javnosti proti odprtju rudnika litija v dolini Jadar poskuša Vučić na vse načine spremeniti javno mnenje. Tako se lansirajo razne teorije zarote, zlasti da poskušajo nekatere zahodne države ustaviti gradnjo rudnika, ker hočejo škoditi Srbiji, ki bi se z rudnikom litija gospodarsko okrepila.« Zahod naj bi torej financiral aktiviste in nevladne organizacije, da širijo trditve o škodljivosti rudnika. »Ta strategija temelji na tem, da velik del Vučićevih volilcev krivi zahodne države za vse slabo, kar se jim dogaja.« Vučić hoče torej Zahod prikazati kot glavnega nasprotnika rudnika, da bi svoje proruske volilce odvrnil od nasprotovanja rudniku. »Za zdaj pa je odpor do Ria Tinta in rudnika prevelik, da bi ta strategija delovala,« pravi Milošević. 

Priporočamo