»Zgroženi nad posnetki iz šole v Gazi, ki jo je prizadel izraelski napad, v katerem naj bi bilo po poročilih na desetine palestinskih žrtev. V zadnjih tednih je bilo napadenih najmanj deset šol. Za te poboje ni nobenega opravičila,« je Borrell zapisal na družbenem omrežju X.

Bela hiša je izrazila "globoko zaskrbljenost" zaradi poročil o civilnih žrtvah v Gazi po izraelskem napadu na šolo. »Vemo, da Hamas uporablja šole kot lokacije, kjer se zbira in deluje, vendar smo tudi večkrat in dosledno povedali, da mora Izrael sprejeti ukrepe za zmanjšanje škode za civilno prebivalstvo,« je Bela hiša sporočila v izjavi.

Pri tem je poudarila nujnost sklenitve dogovora o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, za kar si ZDA še naprej neutrudno prizadevajo.

Izraelski napad je ostro obsodila Organizacija za islamsko sodelovanje (OIC). Kot so zapisali v izjavi, je ta zločin nadaljevanje brutalnih pobojev in genocida, ki jih Izrael že več kot deset mesecev izvaja na območju Gaze, poročajo tuje tiskovne agencije.

OIC je poudaril, da mora Izrael odgovarjati za vse vojne zločine in zločine proti človečnosti, ki jih je zagrešil na območju Gaze in Zahodnem bregu. Varnostni svet ZN pa je pozval, naj prisili Izrael k spoštovanju mednarodnega prava in takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze ter zagotovi mednarodno zaščito palestinskemu ljudstvu.

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je Izrael obtožila genocida nad Palestinci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael izvaja napade v Gazi z uporabo »ameriškega in evropskega orožja«, je opozorila. »Naj nam Palestinci oprostijo našo kolektivno nezmožnost, da bi jih zaščitili,« je dodala.

Napad je obsodila tudi Ankara in ga označila za nov zločin proti človečnosti. »Izrael je s pokolom več kot sto civilistov, ki so se zatekli v šolo, zagrešil nov zločin proti človečnosti,« je zapisalo turško zunanje ministrstvo in obsodilo ponovno željo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da »sabotira pogajanja o prekinitvi ognja«.

Izrael je sicer v petek pristal na nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi. K pogajanjem, ki naj bi se nadaljevala 15. avgusta, so pozvali posredniki ZDA, Egipt in Katar spričo grožnje povračilnega napada Irana po uboju političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije. Pozivu so se pridružile tudi EU in več zahodnih držav, med njimi tudi Slovenija.

Priporočamo