Kot razlog je navedel, da Guterres ni nedvoumno obsodil iranskega raketnega napada na Izrael.

»Kdor ne more nedvoumno obsoditi gnusnega iranskega napada na Izrael, kot so to storile skoraj vse države sveta, si ne zasluži stopiti na izraelska tla,« je na omrežju X zapisal Kac.

Prvega moža ZN je označil za protiizraelskega generalnega sekretarja, ki da podpira teroriste, posiljevalce in morilce. Očita mu tudi, da do danes še ni obsodil napada Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, niti si ne prizadeva, da bi palestinsko islamistično gibanje razglasil za teroristično organizacijo.

»Izrael bo še naprej branil svoje državljane in ohranjal svoje nacionalno dostojanstvo, z Antoniom Guterresom ali brez njega,« je še dodal.

 

Vrstijo se nove obsodbe iranskega napada na Izrael

»Najostreje obsojam včerajšnji napad Irana z balističnimi raketami na Izrael. Takšna dejanja ogrožajo stabilnost v regiji in povečujejo napetosti v že tako zelo nestabilnih razmerah. Vse strani pozivam, naj zaščitijo življenja nedolžnih civilistov,« je poudarila von der Leyen.

Dodala je, da EU še naprej poziva k prekinitvi ognja na meji z Libanonom in v Gazi ter k izpustitvi vseh zajetih talcev, je sporočila Evropska komisija.

A projectile is seen in the sky after Iran fired a salvo of ballistic missiles, amid cross-border hostilities between Hezbollah and Israel, as seen from Tel Aviv, Israel, October 1, 2024. REUTERS/Ammar Awad

Raketni napad Irana na Izrael ogroža stabilnost regije v že tako težkih časih. Foto: Reuters

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz sta danes obsodila napad Irana. Macron je zatrdil, da je Francija mobilizirala svoje vojaške vire na Bližnjem vzhodu, da bi se zoperstavila Teheranu. Od šiitskega gibanja Hezbolah je zahteval, naj ustavi napade na Izrael, slednjega pa pozval, naj čim prej konča svoje vojaške operacije.

Democratic presidential nominee and U.S. Vice President Kamala Harris delivers remarks in support of Israel, during a visit to Josephine Butler Park Center in Washington, U.S., October 1, 2024. REUTERS/Evelyn Hockstein

Demokratska predsedniška kandidatka in podpredsednica ZDA Kamala Harris govori v podporo Izraelu.  Foto: Reuters

Elizejska palača je še sporočila, da bo Francija v kratkem organizirala »konferenco v podporo libanonskemu ljudstvu in njegovim institucijam«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Scholz je medtem opozoril, da z napadom Irana regiji grozi širši konflikt. »Iranski raketni napad na Izrael je treba najostreje obsoditi,« je nadaljeval in dodal, da bi Iran z napadi lahko zanetil požar v celotni regiji.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je prepričan, da se je kljub napadu Irana in odprtju fronte v Libanon še vedno mogoče izogniti vojni, ki bi zajela celoten Bližnji vzhod, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Premierka Giorgia Meloni je medtem v luči dogajanja danes sklicala virtualno srečanje voditeljev držav skupine G7, ki ji Italija trenutno predseduje. Ob tem je zatrdila, da si bo Italija še naprej prizadevala za diplomatsko rešitev krize na Bližnjem vzhodu.

Kitajska je mednarodno skupnost, zlasti vplivne sile, pozvala, naj preprečijo poslabšanje razmer v regiji. »Kitajska stran je globoko zaskrbljena zaradi nemira na Bližnjem vzhodu,« je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva. Dodal je, da Peking nasprotuje vsem dejanjem, ki kršijo suverenost, varnost in ozemeljsko celovitost Libanona, kot tudi vsem drugim načinom zaostrovanje konflikta.

Zaskrbljenost nad razmerami na Bližnjem vzhodu so izrazili tudi v Moskvi. »Ta situacija se razvija po najbolj zaskrbljujočem scenariju,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Vpletene strani je pozval k zadržanosti, obenem pa je obsodil dejanja, ki bi lahko privedla do smrti civilistov.

Priporočamo