Z dolžino 1975 metrov je ta most najdaljši v Romuniji in tretji najdaljši viseči most v Evropi. Po komaj letu od odprtja so morali na mostu že narediti številna obnovitvena dela, nekaj jih še bodo v bližnji prihodnosti.

Njegova gradnja je stala 500 milijonov evrov in so ga že večkrat popravljali, zdaj pa bo na vrsti nova plast asfalta, saj je vročina poškodovala cestišče. Prve težave so se začele pojavljati že junija lani, na romunskem portalu Digi24 pa pišejo, da so strokovnjaki ugotovili še, da nekateri vijaki niso bili pravilno priviti, zaradi česar se je v jeklenicah pojavila voda. 

Za gradnjo romunskega Golden Gatea  je bilo porabljenih 52.360 ton jekla in 297.000 ton betona. Nahaja se med mestom Braila na vzhodu Romunije in okrožjem Tulcea, ki se nahaja na obali Črnega morja.

Napovedali so mu 120 let

»Mostu napovedujemo življenjsko dobo 120 let, imel bo tudi nadzorni center, ki bo trajno beležil stanje na njem. Na pomembnih točkah je nameščenih več kot 50 senzorjev. Da bi zagotovili vzdržljivost in visoko zaščito pred korozijo, bomo relativno vlažnost zraka s posebnim sistemom vzdrževali pod 40 odstotki,« je še julija lani pojasnjeval romunski minister za promet Ionel Scriosteanu. Gradnja tega objekta naj bi povečala gospodarski razvoj in varnost v cestnem prometu v jugovzhodni Romuniji in utrdila vseevropsko prometno omrežje. Napovedovali so namreč, da bo po Braili, ki po videzu spominja na ameriški most Golden Gate, dnevno peljalo tudi 5000 avtomobilov.

Priporočamo