Marijino vnebovzetje je v Italiji velik praznik. V naših krajih to občutimo zlasti po močno povečanem prometu na cestah proti Jadranu. Letos je praznovanje minilo tudi v znamenju mafijskega škandala na družbenih omrežjih, ki ga je sprožil Giuseppe Salvatore Riina.

Gre za najmlajšega sina pokojnega sicilijanskega mafijskega šefa Salvatorja »Tota« Riine, ki je umrl za zapahi leta 2017. Toto naj bi naročil več kot 150 umorov, med drugim tudi 13-letnega dečka, ki so ga raztopili v kislini. Med njegovimi žrtvami pa sta bila leta 1992 tudi italijanska sodnika Giovanni Falcone in Paolo Bersellino.

Zaradi povezav z mafijo, pranja denarja in izsiljevanja je bil na devet let in deset mesecev zapora obsojen tudi Giuseppe Salvatore Riina. Zadnja leta je preživel med Benečijo in Abruci, napisal pa je tudi knjigo o odraščanju v mafijski družini, zaradi česar se danes predstavlja kot pisatelj, čeprav mnoge knjigarne knjige nočejo prodajati.

Lani se je vrnil v sicilijansko mesto Corleone, kjer je bil sedež očetove mafijske družine. Gre tudi za mesto, ki se pojavlja v romanih in filmih Boter. Do zdaj je bila vrnitev Giuseppeja Salvatoreja Riine relativno mirna, letos pa je za 15. avgust na družbenih omrežjih zaželel vesel praznik z vie Scorsone 24, Corleone, Italija.

Na prvi pogled se ne zdi nič spornega, a lokalne oblasti so ob objavi vzkipele. Zmotila jih je omemba ulice, na kateri stoji posestvo mafijske družine. To so leta 2018 preimenovali v via Terranova, s čimer so se poklonili protimafijskemu sodniku Cesareju Terranovi. Slednjega je leta 1979 dal ubiti corleonski mafijski šef Luciano Liggio.

Novoizvoljeni župan Corleoneja Walter Ra je zapis označil za strahopeten, za italijanske medije pa je povedal, da česa takšnega ne namerava dovoliti. »Obrnili smo list in nihče nas ne bo vrnil v preteklost,« je ogorčeno povedal. Mestne oblasti so na družbenih omrežjih medtem zapisale: »Čeprav ne želimo dajati pozornosti tistim, ki jo občasno iščejo, se odločno distanciramo od tovrstnih deklaracij in ostro obsojamo bravuro, ki zveni kot podel napad na državo in inštitucije. Izjave mlajšega Riine le poudarjajo negativno in popačeno podobo Corleoneja, črnijo vsakodnevne napore skupnosti, da bi se osvobodili mafijskega in kriminalnega slovesa. Corleone ni mafija. Corleone je zgodovina, kultura, svoboda. Gre za karakteristike, ki jih sumljivi posamezniki ne bodo nikoli uspeli spodkopati.«

Izbruh nezadovoljstva zaradi provokativne objave je očitno prepričal tudi Riino. Ta je namreč pozneje posodobil objavo in izbrisal ime ulice.

Priporočamo