Delegati so dogovor, sprejet s konsenzom, pozdravili z aplavzom. Opredelitev mehanizma finančne pomoči državam v razvoju je veljala za glavno odprto vprašanje v podaljšku pogajanj v letovišču ob Rdečem morju, potem ko uvodoma dogovor o tem sploh ni bil predviden. Ustanovitev mehanizma finančne pomoči državam v razvoju zaradi gospodarske in družbene škode podnebnih sprememb »ne bo dovolj«, je v izjavi, objavljeni na spletni strani ZN, dejal Guterres. Je pa dogovor o pomoči po njegovih besedah »potreben politični signal za ponovno vzpostavitev zaupanja«.

Nujna omejitev pod 1,5 stopinje Celzija

Poudaril je, da je planet še vedno »na urgenci« in da je treba drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. »In tega vprašanja COP ni naslovil,« je bil kritičen. »Sklad za kritje izgub in škode je nujen - ni pa odgovor, ko podnebne spremembe izbrišejo majhno otoško državo z zemljevida ali ko spremenijo celotno afriško državo v puščavo,« je ponazoril.

Nujno je omejiti segrevanje ozračja pod 1,5 stopinje Celzija, je poudaril, za to pa bodo potrebne velike investicije v obnovljive vire energije in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv. COP27 v egiptovskem Šarm el Šejku se je končal »z veliko domače naloge in malo časa«, je povedal generalni sekretar ZN in spomnil, da je minila že polovica časa od pariškega podnebnega dogovora do postavljenega roka za ukrepanje, leta 2030.

Potrebujemo več

»COP27 pomeni majhen korak k podnebni pravičnosti, vendar je za planet potrebno veliko več. Zdravili smo nekatere simptome, vendar bolnika nismo ozdravili vročine,« je sporočila predsednica komisije. »Veseli me, da je COP27 odprl novo poglavje o financiranju izgub in škode ter postavil temelje za novo metodo solidarnosti med tistimi v stiski in tistimi, ki lahko pomagajo,« je dejala von der Leyen, pri čemer je poudarila pomen podnebne pravičnosti pri ukrepanju proti podnebnim spremembam.

Izpostavila je tudi prispevek Evropske unije k mednarodnemu podnebnemu financiranju in izrazila zadovoljstvo, da je unija s prvim prispevkom za kritje izgub in škode potrdila svojo zavezanost podpori najranljivejšim. Ob vprašanju finančne pomoči državam v razvoju je bilo jabolko spora na podnebni konferenci tudi zmanjšanje ali odprava uporabe fosilnih goriv ter cilj, da se segrevanje ozračja omeji na 1,5 stopinje Celzija, kjer je predvsem EU želela trdnejše zaveze za zmanjšanje emisij. »COP27 je ohranila pri življenju cilj 1,5 Celzija. Na žalost pa ni izpolnila zaveze največjih svetovnih onesnaževalcev o postopnem zmanjševanju fosilnih goriv niti dala novih zavez o blažitvi podnebnih sprememb,« je opozorila von der Leyen.

Ni omembe uporabe nafte in plina

V sklepni izjavi je skoraj 200 držav udeleženk potrdilo dosežen dogovor o postopnem prenehanju uporabe premoga, ni pa v dokumentu omembe uporabe nafte in plina. Govori o odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva ter pospešitvi prehoda na obnovljive vire energije.

Predstavniki EU so izrazili razočaranje nad pomanjkanjem ambicij glede zmanjšanja izpustov. EU je želela trdnejše zaveze za zmanjšanje emisij, da bi dosegli cilj omejitve segrevanja na 1,5 stopinje Celzija. »To, kar imamo pred seboj, ni zadosten korak za človeštvo in planet. Ne prinaša dovolj dodatnega truda glavnih proizvajalk emisij za pospešitev zmanjšanja izpustov,« je v zaključni razpravi dejal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans

EU je v soboto zagrozila z odhodom s konference, če ne bodo sprejete zaveze glede izpustov, ni pa nato blokirala sprejetja sklepne izjave in dogovora o skladu za povrnitev škode.

100 milijard dolarjev državam v razvoju

Že pred več kot desetletjem so sicer države, predvsem razvite, dale obljubo o 100 milijardah dolarjev letno državam v razvoju do 2020 za spopadanje s podnebnimi spremembami in prilagoditev nanje. Na prelomni podnebni konferenci v Parizu leta 2015, na kateri se je svet prvič dogovoril o cilju omejitve globalnega segrevanja ozračja, pa so to obljubo ponovile in rok podaljšale do 2025.

Po dolgih in težavnih pogajanjih, ki so močno presegla predvideni časovni okvir, se je v Šarm el Šejku v Egiptu v nedeljo po 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času začelo zaključno plenarno zasedanje COP27. Vprašanje »izgube in škode«, ki je skoraj izničilo konferenco, je bilo na koncu predmet kompromisnega besedila, ki je bilo sprejeto v zadnjem hipu in v katerem so številna vprašanja ostala neodgovorjena, vendar je bilo priznano načelo ustanovitve posebnega finančnega sklada.

Priporočamo