V Ankari, kjer je družino Dulcev skupaj z drugimi vohuni in zaporniki čakalo letalo za Moskvo, so sprva vse Ruse vkrcali na en avtobus, pripovedujeta.

»Artjoma so posedli ločeno, stran od drugih, obkrožen pa je bil s petimi predstavniki posebnih služb iz različnih držav,« je v pogovoru za državno televizijo povedala njegova soproga Ana.

Dulcev je potek izmenjave označil za pretiravanje, za nepotreben cirkus: »Nadeli so mi čelado, roke pa vklenili v lisice, ki so jih pripeli na pas. To je bil njihov cilj – pretiravanje.«

Par je še povedal, da je na letalu na poti vMoskvo zavladalo vzdušje podpore. Ruski obveščevalci so nenehno spraševali, ali kdo potrebuje pomoč. Šele tedaj sta se z možem o dogajanju pogovorila z otrokoma, je priznala Dulceva: »Povedala sva jima, da smo Rusi, da sta tudi onadva Rusa, da smo družina Dulcev.«

Po očetovih besedah ​​je 11-letna hči Sofi začela jokati, 9-letni sin Danja pa se je na novico odzval bolj umirjeno in zelo pozitivno.

»Glavna stvar za nas je družina in to nas drži skupaj. Družina je država!«

Artjom Dulcev je še povedal, da sta oba s soprogo ves čas bivanja v zaporu čutila ogromno podporo predsednika Putina, pa tudi ruske obveščevalne službe. Njeni predstavniki so v pogajanjih dosegli, da je v Rusijo odpotovala vsa družina, skupaj z otrokoma torej. Po aretaciji decembra 2022 so ju namreč oddali v rejništvo.

»V zaporu nismo niti za trenutek podvomili v to, da država ni pozabila na nas, da nas Rusija in tajna služba podpirata,« se spominja Dulcev. Ob tem je razkril še, da ga je v zaporu v Sloveniji obiskal pripadnik ruske obveščevalne službe SVR in mu prenesel pozdrave ruskega predsednika Vladimirja Putina ter sporočilo, da si ju Rusija prizadeva rešiti.

Iz urada vlade za komuniciranje so na vprašanja STA glede navedb o obiskih pripadnika ruske obveščevalne službe v zaporu odgovorili le, da jih ne komentirajo.

Ob prihodu na letališče Vnukovo jih je pričakal Putin osebno.

Dulceva pravi, da je rusko spregovorila zelo težko: »Pač ne razmišljaš v ruščini. Ko sva prispela v Moskvo, sva ugotovila, da sploh ne moreva govoriti rusko.« Putin ju je zato po navedbah kremeljskega tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova pozdravil v španščini z »Buenas noches« (Dober večer).

Otroka sta vzgajala kot špansko govoreče katoličane. »Zdaj pa bosta izvedela, kaj je boršč,« pravita zakonca Dulcev.

Priporočamo