Ishiba je dobil 291 od 461 glasov v spodnjem domu parlamenta in 143 od 242 v zgornjem. Napovedal je, da bo 9. oktobra razpustil spodnji dom. Razpustitev spodnjega doma parlamenta je formalni korak, ki omogoča izvedbo novih splošnih volitev, na katerih lahko volivci izvolijo nove poslance. V tem primeru sosplošne volitve predvidene za 27. oktober, kar je sprožilo tudi močne kritike opozicije glede izbire termina.

Japan's Emperor Naruhito stands as new Prime Minister Shigeru Ishiba bows deeply while former prime minister Fumio Kishida looks on, during Ishiba's attestation ceremony at the Imperial Palace in Tokyo, Japan October 1, 2024, in this photo released by Kyodo. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.

Japonski cesar Naruhito. Foto: Reuters

Ishiba, ki je vodenje LDP prevzel v petem poskusu, je vkorakal v občutljivo domačo in zunanjo politično situacijo, saj skuša oblikovati stabilno vlado in zmanjšati trenja znotraj stranke. Ishiba je nekdanjima premierjema, Taru Asu in Yošihidu Sugi, ki imata še vedno močan vpliv na člane LDP, dodelil simbolični funkciji vrhovnega svetovalca in podpredsednika. Novi premier ne namerava bistveno spremeniti ekonomske politike svojega predhodnika, ki se je osredotočil na rast plač. 

Na obrambnem področju pa si prizadeva za ustanovitev azijske različice NATA in želi ponovno preučiti dogovor z ZDA glede statusa ameriških enot na Japonskem. Novi obrambni minister je Gen Nakatani, zunanji minister pa Takeši Iwaya. Več kot polovica novega kabineta sestavljajo ministri, ki prvič zasedajo položaje, vključno z dvema ženskama.

Japan's Minister for policies related to children Junko Mihara arrives at Prime Minister Shigeru Ishiba's official residence in Tokyo, Japan October 1, 2024. REUTERS/Issei Kato

 Junko Mihara. Foto: Reuters

Več preberite: Verski obred v ZDA: halje, kronice in jurišne puške

Opozicijska stranka upa, da bo na volitvah podpora stranki LDP padla, saj se ta še vedno sooča z upadom priljubljenosti zaradi preteklih škandalov s povezavami vladajoče Liberalne demokratske stranke (LDP) s Cerkvijo zedinjenja (Unification Church), versko organizacijo. Ta spor je škodoval ugledu stranke in prispeval k zmanjšanju javne podpore. Poleg tega so se pojavila tudi poročila o strankarskih frakcijah, ki so zbirale nepovratna sredstva, kar je še dodatno zmanjšalo zaupanje volivcev v LDP.

 

 

Priporočamo