V severni ukrajinski regiji Sumi, ki meji na rusko regijo Kursk, kjer četrti dan poteka ukrajinska ofenziva, so zaradi ruskih napadov pozvali k evakuaciji 20.000 ljudi.

Preberite tudi: #video Ukrajina nadaljuje z napadi na Rusijo, v Lipecku razglasili izredne razmere

Policija je na družbenem omrežju Telegram pojasnila, da je v obmejni regiji Sumi evakuacija potrebna v 28 krajih zaradi ruskih napadov. Zagotovila je, da bodo v evakuaciji sodelovale reševalne in lokalne službe.

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko pa je na Telegram sporočil, da je bilo danes v ruskem obstreljevanju veleblagovnice v mestu Kostjantinovka ubitih najmanj deset ljudi, 35 pa poškodovanih. Objavil je tudi fotografije gasilcev, ki delajo med tlečimi ruševinami uničene stavbe.

Putin sklical sestanek Sveta za nacionalno varnost

Ruski predsednik Vladimir Putin je sklical člane sveta v rezidenci v bližini Moskve. Med udeleženci sta predsednik sveta Sergej Šojgu in ruski obrambni minister Andrej Belousov. Ni jasno, kaj točno je namen sestanka, vendar naj bi bila osrednja tema boj proti terorizmu. Tiskovni predstavnik Putinovega zunanjega ministrstva je ukrajinski vdor na rusko ozemlje pred tem označil za »teroristični.«

Zelenski objublja maščevanje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obljubil maščevanje za napad, ki se je zgodil sredi dneva. V izjavi na Telegramu je poudaril, da bo Rusija za to nasilje odgovarjala.

O napadu in žrtvah v Kostjantinovki je prvi poročal guverner regije Doneck Vadim Filaškin. Sporočil je, da je ruska vojska veleblagovnico obstreljevala s topovi in da na kraju napada nadaljujejo iskalne in reševalne operacije.

Povedal je tudi, da je bil to drugi načrten ruski napad na kraj z veliko ljudmi. Dodal je še, da sta bila v ruskem napadu na mesto v četrtek ubita dva civilista.

Iz veleblagovnice se vije črn dim, policisti pa so zaprli bližnje ulice.

Mesto je od ruskih položajev oddaljeno 13 kilometrov in je skoraj vsakodnevno tarča ruskega obstreljevanja, še navaja AFP.

Priporočamo