V Lipecku, ki je skoraj 300 kilometrov oddaljen od rusko-ukrajinske meje, naj bi ukrajinske sile uničile skladišča streliva, pri čemer je po poročanju ruskih medijev izbruhnil požar.

Ukrajinska vojska, ki že četrti dan izvaja operacije na obmejnem ruskem ozemlju, je danes poročala o pomembnem zračnem napadu na letališče v regiji Lipeck, kjer naj bi uničila skladišča streliva. Kot je na Telegramu objavil generalštab ukrajinske vojske, so ukrajinske sile minulo noč v napadu na letališče z vodenimi raketami uničile skladišča in druge objekte.

Guverner Lipicka Igor Artamonov je poročal o »obsežnih« napadih ukrajinskih dronov, v katerih je bilo po njegovih besedah ranjenih najmanj šest ljudi in poškodovana elektrarna.

Artamonov je zaradi napadov odpovedal več javnih dogodkov v regiji, ki je od ukrajinske meje oddaljena kakih 280 kilometrov, in razglasil izredne razmere. Prav tako je izdal ukaz o evakuaciji za okrožja v bližini letalskega oporišča.

Lipeck je skoraj 300 kilometrov oddaljen od ukrajinske meje in dobrih 400 od Moskve.

Ruski tiskovni agenciji Tass in Ria Novosti, ki se sklicujeta na regionalne oblasti, poročata, da je v letalskem oporišču izbruhnil požar, vzroka pa ne navajata.

Opozorilo pred zračnimi napadi so ponoči sprožili tudi v regijah Kursk, Brjansk, Belgorod in Voronež ter na polotoku Krim. Ruske oblasti so sporočile, da so prestregli skupno več kot 70 ukrajinskih dronov.

V Belgorodu je zračna obramba po besedah tamkajšnjega guvernerja Vjačeslava Gladkova sestrelila 29 dronov. Napad je povzročil materialno škodo, ranjenih pa ni bilo, je Gladkov zapisal na Telegramu.

Nad Sevastopolom na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, so sestrelili tri ukrajinske drone in raketo neptun, je povedal proruski guverner Mihail Razvošajev. Poleg tega so bili uničeni tudi trije morski droni, je dejal in dodal, da ni bilo škode na civilnih objektih.

Na družbenih omrežjih so sicer po poročanju dpa zaokrožili posnetki eksplozij in požarov, ki so bili posneti predvsem v okolici vojaškega letališča Belbek.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da se ruske sile še naprej borijo proti ukrajinski ofenzivi v regiji Kursk. Ob tem je dodalo, da so ruske enote uničile ukrajinsko vojaško opremo in ubile ukrajinske vojake v več ruskih naseljih blizu meje.

 

Priporočamo