Na področju okoli Trogirja gori že od torka popoldan. Gorijo makija, trava in borov gozd, teren pa je zelo težko dostopen. Še vedno je tudi aktiven požar na področju Skradin, požar pa je po zadnjih podatkih zajel območje večje od tisoč hektarjev.

Gasilci so bili na terenu vso noč, med prebivalstvom vlada strah, da bi lahko zapihal jugo, ki bi povzročil nove težave in ogenj zanesel tudi proti naselju Tučepi. V narodnem parku Biokovo gori najlepši del, in sicer gozd črnega bora, ki je star več kot 100  let.

Sinoči se je sicer situacija na tem področju nekoliko umirila, gasilci pa poskušajo ustaviti ogenj, ki se je razširil na nacionalni park Biokovo. Po nekaterih podatkih je doslej pogorelo že okoli 900 hektarjev.

Župan mesta Ante Čobrnić je za RTL dejal, da so nekoliko podcenili požar. »Mislili smo že, da je vse končano, a se je pozneje požar razširil še proti Podgori,« je povedal in dodal, da se je medtem pojavilo še več majhnih žarišč, požar pa se je razširil še proti Skradinu, Smokoviću in Primoštenu.

 

 

Največja žarišča sta včeraj pomagala gasiti tudi dva kanaderja, gasilcem pa so v pomoč prišle tudi ekipe iz drugih hrvaških županij. 

 

Na terenu je več sto gasilcev iz celotne Dalmacije, pa tudi iz notranjosti države, ki se spopadajo s požarom v Tučepih pri Makarski in požarom pri Trogirju. Naselja za zdaj niso ogrožena. Pri Skradinu blizu Šibenika so se razmere umirile.

Požar v Tučepih pri Makarski je izbruhnil v torek, v njem pa je pogorelo več kot 400 hektarjev površin. Nenamerno ga je povzročil čebelar, zaradi česar je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo.

Po navedbah Hrvaške gasilske zveze se z ognjem spopada okoli 300 gasilcev z več kot 70 gasilskimi vozili, gasijo pa tudi kanaderji.

Še vedno je aktiven tudi požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil v sredo. V četrtek ga je gasilo okoli 150 gasilcev s približno 40 gasilskimi vozili, pa tudi air tractorji in kanaderji. Po navedbah gasilcev je pogorelo okoli 500 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren.

Na območju Skradina, kjer je od torka zgorelo okoli 1700 hektarjev površin, trenutno ni odprtega ognja, poroča hrvaška javna radiotelevizija HTV.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Priporočamo