Dva velika požara v Splitsko-dalmatinski županiji, v Tučepih in v Vrsinah pri Trogirju, še vedno nista pogašena, so potrdili v gasilsko-operativnem centru Split.

V Tučepih se s požarom od torka zvečer bori 306 gasilcev s 77 vozili. Veter je požar razširil tudi na krajinski park Biokovo in sinoči dosegel kraj Podgora. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, so morali prebivalce evakuirati, saj se je ogenj hišam približal na vsega 20 metrov. Doslej je na tem območju zgorelo okoli 400 hektarjev makije, nizkega rastlinja in borovega gozda. Županja Podgore je malo pred polnočjo za portal Indeks.hr potrdila, da so hiše uspeli ubraniti pred ognjenimi zublji.

Včeraj popoldne sta izbruhnila še dva nova požara, in sicer v kraju Vrsina pri Trogirju in pri Pakoštanu. Na ogrožena območja v Dalmaciji prihajajo na pomoč gasilci iz zagrebške in drugih hrvaških županij, že ponoči pa so na žarišča prišli tudi člani dubrovniške interventne gasilske enote.

Preberite še: Pri Šibeniku in Trogirju spet gori. Včerajšnji požar je zanetil neprevidni čebelar

Kot še poroča Indeks.hr, so nekaj pred polnočjo požar v Podgora Selu v zaselkih Šćekići in Marinovići ukrotili. Čez noč ga je gasilo 317 gasilcev z Makarske riviere in celotne županije s 70 vozili, tekom današnjega dne pa pričakujejo še okoli 100 gasilcev s celine.

Goste iz vil in hiš v Podgora Selu so morali evakuirali, saj se je ogenj hišam približal na vsega 20 metrov, ognjeni zublji pa so bili visoki tudi do 30 metrov. Nekateri domačini so ostali v svojih objektih in jih skušali pred ognjenimi zublji obvarovati s polivanjem.

»Stanje v Podgori je mirno. Pri Tučepih je še nekaj žarišč. Ponoči okoli 2. ure smo zaustavili širjenje ognja, veter se je umiril, stanje pa je zdaj dobro, razen če se čez dan kaj ne spremeni,« je za portal Dalmacija Danas davi povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva iz Podgore. Poudaril je, da gre za ogromno površino in da še vedno potrebujejo kanaderje.

Županja Podgore Petra Radić je ob tem povedala, da so evakuirali okoli 30 do 40 ljudi, nekateri pa so se že ponoči začeli vračati domov, ker so gasilci uspeli zaščititi objekte. Pri tem je dodala, da je nenavadno, da je večina turistov bežala iz hiš in apartmajev, ker niso imeli internetne povezave, ne pa zaradi strahu pred ognjem.

Iz hrvaškega avtokluba so sporočili, da je zaradi požara danes zaprta državna cesta od Makarske do predora Stupica pri Tučepih.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi obsežnih požarov na Hrvaškem danes izdalo obvestilo, v katerem so slovenskim državljanom svetovali previdnost in spremljanje aktualnih razmer v hrvaških medijih in prek spletnih strani Hrvaške gasilske zveze ter hrvaškega prometnega kluba Hak.

Priporočamo