V javnosti se je pojavil posnetek, na katerem je videti Crooksa, ki se uro pred začetkom shoda sprehaja po prireditvenem prostoru. Preiskovalci so ugotovili, da je bil Crooks dejansko na shodu nekaj ur prej, preden je streljal na Trumpa. Zato domnevajo, da si je ogledoval kraj in načrtoval napad.  

 

 

Strelivo, ki ga je uporabil pri streljanju na Trumpa, naj bi kupil le nekaj ur pred dejanjem, so sporočili preiskovalci. V trgovini Home Depot je kupil lestev, ki pa je ni uporabil, saj je na streho objekt, iz katerega je streljal, splezal prek klimatske naprave.

Crooks je imel pri sebi tudi merilnik razdalje, s katerim lovci in lokostrelci merijo razdaljo od svojega položaja do tarče, v tem primeru do Donalda Trumpa. Kot piše CNN, je z daljinomerom, ki je videti kot majhen daljnogled, šel tudi skozi policijsko kontrolo in s tem pritegnil pozornost tajne službe. Agenti so ga opazovali, dokler ni zapustil območja, ki so ga nadzorovali.

Preiskovalci niso prepričani, kam je šel, potem ko je zapustil območje za pregled, domnevajo pa, da se je ustavil pri avtu, da bi vzel puško. Nato se je vrnil in malo po 18. uri zasedel položaj na strehi, s katere je streljal.

V bližini njegovega trupla so našli mobilni telefon in oddajnik z 12 gumbi. CNN ob sklicevanju na policijske vire piše, da je 20-letnik v preteklih mesecih na domači naslov prejel več paketov, označenih kot nevaren material. Preiskovalci domnevajo, da je bil oddajnik povezan z dvema daljinsko vodenima bombama v Crooksovem avtomobilu, z detonacijo pa naj bi po njihovem mnenju želel odvrniti pozornost med streljanjem.

V njegovem avtomobilu so našli 100 kosov dodatnega streliva, med preiskavo njegovega doma pa še neprebojni jopič, bombo na daljinsko upravljanje in 3D-tiskalnik.

Medtem Fox News poroča, da sta njegova starša Crooksa iskala nekaj ur pred poskusom atentata, nato sta poklicala policijo in prijavila njegovo izginotje. To se je zgodilo nekaj ur pred poskusom atentata. 

Crooks bi moral tisti dan v službo, a je svojemu šefu povedal, da potrebuje prost dan, saj ima nekaj opravkov. Preiskovalci zvezdnega urada FBI še vedno poskušajo odkriti motiv in vzroke, ki so Crooksa vodila k dejanju.

Priporočamo