Sporne pesmi je bilo najprej slišati pred koncertom narodnozabavnih pevcev Mata Bulića in Dražena Zečića, na katerem je kot gost zapel tudi Marko Perković Thompson, ki se je vrnil na odre po dveh letih premora, ko se je odpovedal koncertom zaradi bolezni v družini. Le dva dni pozneje je glasbena ikona hrvaške skrajne desnice Thompson, ki ima zaradi svojih stališč in nastopov, na katerih mrgoli fašistične in nacistične ikonografije, prepoved nastopa v več evropskih državah, zapel samostojno in znova izvedel svojo uspešnico iz začetka 90. let »Bojna Čavoglave«, ki se začne z ustaškim pozdravom: »Za dom! Spremni!« Tega njegovo občinstvo vsakič goreče vzklika kot vrhunec dogodka. Tudi del medijev je poročal o »spektakularnem vzdušju«, ne da bi opozorili na problematične in nezakonite pojave, ki jih je bilo mogoče videti. Neki najstnik je pred kamerami ponosno dvignil desnico v nacifašistični pozdrav in v mikrofon z nasmeškom zavpil: »Za dom spremni.«

Za izobešanje simbolov in pozdrave, katerih vsebina izraža ali spodbuja sovraštvo, kot je ZDS, sodišče za prekrške lahko določi kazen od 700 do 4000 evrov. Če gre za kazensko ovadbo zaradi spodbujanja sovraštva ali nasilja, kazen znaša tudi do tri leta zapora.

Ovadbe zaradi vsega drugega

Na vsakem koncertu je bilo več kot 20.000 ljudi, ki so se za dogodke množično ogrevali ob navijaških baklah na osrednjem mestnem trgu in evforično prepevali verze, ki povzdigujejo ustaše in Neodvisno državo Hrvaško (NDH). Mnogi so oblekli črne majice in kape, ki prav tako glorificirajo ustaše in NDH, ali pa tiste z označbami nekdanje skrajne desničarke paravojaške organizacije, imenovane Hrvaške obrambne sile (HOS). Ta ima v svojem legalnem grbu zloglasni napis »Za dom spremni« (ZDS).

Dogodke je med prvimi ostro obsodil predsednik Zoran Milanović, ki je bil potem tudi sam tarča napadov z desnice. Obsodbe so prihajale tudi iz HDZ, kjer so ustaštvo obsodili, a so še bolj napadli Milanovića, češ da je dvoličen in ideološko pristranski, ker se ni oglasil, ko so se v javnosti kazali simboli nekdanje SFRJ. Iz vlade, ki je na kolektivnem dopustu, se uradno niso oglasili. Policija v Imotskem – kraj šteje 11.000 prebivalcev – je zaradi kaljenja reda in miru, vključno z izpostavljanjem nesprejemljivih simbolov, ovadila 14 oseb, še več kot 40 zaradi zlorabe pirotehnike, a največ, in sicer 46, zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Za zdaj so zaradi predvajanja »pesmi s protipravno vsebino« z zvočnika na oknu gostinskega lokala kazensko ovadili zgolj eno osebo.

Izjeme so dovoljene

Čeprav obstaja ocena ustavnega sodišča iz leta 2020, da ustaški ZDS ni v skladu s hrvaško ustavo, je bila sodniška praksa pred tem in po tem že pisana. Dodatno zmedo je povzročila prva vlada premierja Andreja Plenkovića, ki je sprejela mnenje svojega sveta za soočanje s posledicami vladavine nedemokratičnih režimov, da je ustaško geslo »protiustavno, a izjemoma dovoljeno«. Ekskluzivnost se nanaša na spominske slovesnosti iz časov domovinske vojne, kar odpira širok prostor za zlorabe, ki ga ob teh priložnostih najbolj pogosto izrabijo bivši pripadniki HOS.

Zato je bilo ZDS mogoče znova slišati tudi 5. avgusta v Kninu, ob obeleževanju državnega praznika dneva zmage. Priložnosti za zlorabo ob različnih manifestacijah izkoristijo tudi politiki, tudi iz vrst HDZ, nedavno denimo župan Dubrovnika, včasih nekateri desničarski poslanci celo sredi parlamentu. Ker nihče ni bil sankcioniran v skladu z zakonom, ne glede na imuniteto, za katero se skrivajo, ni čudno, da je na športnih dogodkih in Thompsonovih koncertih sovražni govor postal skorajda običajna folklora, o kateri se potem na družbenih omrežjih prerekajo levičarji in desničarji, vključno s politiki, med katerimi večina sramotne scene oportunistično zgolj relativizira. 

Priporočamo