S krvjo poškropljene hlače in domnevno izsiljeno priznanje so pred več kot petimi desetletji privedli do smrtne obsodbe Iwa Hakamade. Zdaj je ta obsojenec na smrt z najdaljšim stažem na svetu dokazal svojo nedolžnost. 

Kot poroča CNN, je bil Hakamada nekoč profesionalni boksar. Kariero je končal leta 1961 in se zaposlil v tovarni za predelavo soje v Shizuoki. Ko so Hakamadovega šefa, njegovo ženo in njuna dva otroka pet let pozneje našli zabodene na njihovem domu, je takrat ločeni Hakamada postal glavni osumljenec. Po večdnevnem neusmiljenem zasliševanju je obtožbe sprva priznal, nato pa spremenil izjavo in trdil, da je policija njegovo priznanje izsilila z udarci in grožnjami.

Trije sodniki so ga obsodili na smrt, kljub večkratnim trditvam, da je policija ponaredila dokaze. Edini sodnik, ki se ni strinjal, je odstopil šest mesecev pozneje, razočaran, ker ni mogel ustaviti sodbe.

Pred desetimi leti je DNK test krvi, ki so ga našli na hlačah, pokazal, da se ne ujema s Hakamado ali žrtvami, zato je okrožno sodišče v Shizuoki leta 2014 odredilo vnovično sojenje. Hakamata je bil zaradi starosti in krhkega duševnega zdravja iz zapora izpuščen do sojenja. Višje sodišče v Tokiu je sicer sprva zavrnilo zahtevo za ponovno sojenje, leta 2023 pa je japonsko vrhovno sodišče Hakamati dalo novo priložnost.

Čeprav njegov primer pozorno spremljajo po vsem svetu, Hakamada verjetno ne bo vedel za morebitno oprostitev. »Po desetletju v zaporu se je njegovo duševno zdravje poslabšalo in živi v svojem svetu,« je za CNN povedala njegova 91-letna sestra Hideko, ki se je dolgo borila, da bi dokazala njegovo nedolžnost. Kot je pojasnila, njen brat redko govori in ne kaže zanimanja za druge ljudi. 

Maratonska pravna saga je pritegnila svetovno pozornost na japonski kazensko-pravni sistem in spodbudila pozive k odpravi smrtne kazni na Japonskem.

Priporočamo