V Izrael po Bidnovih navedbah prihaja ameriški zunanji minister, ki bo nadaljeval »intenzivna prizadevanja za sklenitev sporazuma.«

O možnosti, da bi Iran napadel Izrael zaradi atentata na voditelja Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu, je Biden dejal, da »nihče v regiji ne bi smel spodkopati mirovnega procesa.«

Hamas: To je iluzija

Visoki uradnik palestinskega odporniškega gibanja Hamas Sami Abu Zuhri je optimizem glede skorajšnjega dogovora o premirju med Hamasom in Izraelom, ki ga je po mirovnih pogajanjih v Dohi izrazil ameriški predsednik Joe Biden, iluzija, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

»Reči, da se bližamo dogovoru o premirju, je iluzija. Nismo priča nikakršnim pogajanjem v pravem pomenu besede, temveč smo podvrženi ameriškemu diktatu,« je v izjavi za javnost dejal Zuhri.

Nadaljevanje obstreljevanj

Izraelska vojska je ponoči s tremi raketami zadela stavbo v osrednji Gazi in pri tem ubila 15 članov iste družine. Med žrtvami je bilo devet otrok, številni ljudje so še ranjeni.

V napadih v drugih predelih Gaze je bilo ubitih še najmanj osem ljudi, piše palestinska tiskovna agencija Wafa, katarska televizija Al Jazeera pa poroča še o ubitem šestletniku na območju Han Junisa.

Ob nenehnih grozodejstvih okupacijske sile v Gazi prebivalcem odrejajo vedno nove evakuacije. Od prvih evakuacij oktobra lani se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov na t. i. varna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Izraelski vojaški piloti so bili davi aktivni tudi nad južnim Libanonom, kjer so v napadu na eno izmed tamkajšnjih vasi ubili najmanj deset ljudi, vključno z dvema otrokoma, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje.

Izraelske sile trdijo, da so napadle skladišče orožja šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim se zadnjih deset mesecev tako rekoč vsakodnevno obstreljujejo.

Priporočamo