Demonstranti so blokirali tudi avtocesto, kjer je v množico zapeljal avtomobil, pri čemer je bilo po poročanju srbskega portala N1 poškodovanih več ljudi.

Na poziv več okoljevarstvenih združenj so se protestniki v soboto zvečer zbrali na osrednjem trgu srbske prestolnice pod geslom Rudnikov ne bo.

Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga načrtuje avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, ter mu že ves čas nasprotujejo. Njihovi protesti so se zaostrili po nedavnem podpisu sporazuma med Srbijo in EU o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Nekateri protestniki so zasedli tudi tire na dveh železniških postajah v Beogradu in tako onemogočili železniški promet. Policija je davi okoli 5.30 na eni od železniških postaj odstranila protestnike s tirov, dva, ki sta se upirala, pa je prijela, poroča N1.

Srbski notranji minister Ivica Dačić je sporočil, da bo policija vložila kazenske ovadbe proti tistim, ki so povzročili prekinitev mednarodnega javnega prometa in ogrožali varnost državljanov.

Demonstranti so blokirali tudi avtocesto, kjer je v množico zapeljal avtomobil, pri čemer je bilo po poročanju N1 poškodovanih več ljudi.

Pred protestom so nekateri voditelji demonstrantov napovedali nadaljnje blokade prometa v državi v prihodnjih dneh, vendar niso navedli podrobnosti.

V soboto se je iztekel 40-dnevni rok za sprejetje ukrepov proti pridobivanju litija, ki ga je vladi dala Zveza ekoloških združenj Srbije. V nasprotnem primeru so napovedali zaostritev protestov.

V zadnjem času so potekali protesti proti projektu pridobivanja litija v več kot 40 srbskih mestih.

V dolini reke Jadar se nahajajo velike količine litija. Rio Tinto je tam že pred leti načrtoval gradnjo rudnika, ki bi lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil ali za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Projektu so tedaj ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik, a ga je minuli mesec obnovila. S tem je prižgala zeleno luč za ponovni zagon projekta, le nekaj dni za tem pa je z Evropsko unijo podpisala sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Priporočamo