15. september 1947 je datum, ki je usodno zaznamoval Primorsko med Postojno in Tržičem. Pariški mirovni sporazum, ki je stopil v veljavo na ta datum, je na novo zarisal meje na tem etnično prepletenem ozemlju. Velik del ozemlja, ki je bilo z rapalsko pogodbo leta 1920 dodeljeno kraljevini Italiji (Goriška, Istra in Dalmacija), je bil po sporazumu vključen v drugo Jugoslavijo. Če se v Sloveniji ne moremo zediniti, ali je bila Primorska vrnjena ali priključena matični domovini, se vsaj strinjamo, da je to dogodek, vreden praznovanja. Današnje proslave ob prazniku vrnitve Primorske matični domovini se je tako udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, predsednica Nataša Pirc Musar pa je ob tej priložnosti spomnila, da »imeti svojo državo ni samoumevno«.

Protesta za mir in nevtralnost Trsta se je udeležilo nekaj sto protestnikov. Foto: Miha K. Turk

V Trstu pa se je v zadnjih letih vzpostavilo »independistično« gibanje, ki ne priznava londonskega sporazuma in priključitev cone A Italiji šteje za nezakonito. Gibanje Svobodni Trst je doživelo vrh leta 2013, ko se je protesta za neodvisnost Trsta udeležilo več kot pet tisoč protestnikov. Več kot 500 društev in posameznikov iz Trsta je takrat celo sprožilo sodni postopek, s katerim so spodbijali italijansko suverenost in predvsem pravico države Italije do obdavčenja prebivalcev nekdanje cone A. Visoko sodišče v Rimu je leta 2022 po poročanju Primorskega dnevnika razsodilo, da Italija vendarle ima suverenost nad Trstom.

Gibanje od tedaj razpadlo na manjše med seboj sprte frakcije. Včeraj se je na protestu zbralo nekaj več kot 300 protestnikov, ki so pod geslom »Zahtevamo nevtralnost in mir« obeležili 70. obletnico londonskega memoranduma, ki je mesto de facto pripojil Italiji.

Protest ob obletnici Pariškega mirovnega sporazuma so organizirale independistične organizacije, ki si prizadevajo za nedvisnost nekdanje Svobodne Tržaške pokrajine. Pridružile pa so se jim tudi druge mirovne organizacije s skupno zahtevo po demilitarizaciji pristanišča. Foto: Miha K. Turk

Povorko je včeraj vodil Adam Berk, 23-letni študent zgodovine in filozofije iz organizacije Zveza tržaške pomladi (ZTP). »To je protest za nevtralno in demilitarizirano mesto. Naš cilj je, da se uveljavita nevtralnost in neodvisnost, ki nam ju zagotavlja pariška mirovna pogodba. Naša tržaška in tudi koprska luka služita vojaškim interesom. Naša luka je pomembna zaradi geopolitičnih razlogov in po naši oceni se ilegalno izrablja za različne vojne. Tukaj smo, da uveljavimo svojo pravico, da živimo v miru,« nam je v tekoči slovenščini namen protesta pojasnil Berk.

Dogodek je tako imel bolj mirovniški kot independistični podton, a glavni vzklik je bil še vedno »Trst – Svoboden«. 

Priporočamo