Od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 so Rusi, ki so bežali pred konfliktom, novačenjem ali politiko predsednika Vladimirja Putina, v Srbiji ustvarili živahno skupnost. Na ministrstvu za notranje zadeve podatkov o prejšnjih obdobjih niso navedli, v sporočilu za javnost pa so zapisali, da gre za nenaden porast. Iz srbskega registra je po poročanju portala Index.hr razvidno, da so Rusi v tem času ustanovili 11.081 podjetij v različnih panogah, od spletnih storitev do gostinstva in športnih šol. Rusi so odprli nočne klube, vrtce in ordinacije. Hrano kupujejo v ruskih trgovinah, ruske skupine, pevci in komiki nastopajo v ruskih barih, ruski umetniki razstavljajo svoja dela v ruskih galerijah ...

Ruski profesionalni drsalec Vadim Moris vsak dan trenira na drsališču na prostem, 1600 kilometrov od njegove rodne Moskve. V glavnem mestu Srbije se počuti kot doma. Leta 2022 je z zaročenko pobegnil iz Rusije, tako kot več deset tisoč rojakov, ki so prišli v Srbijo po ruski invaziji na Ukrajino. Mnogi so se za Beograd odločili zaradi kulturnih in verskih vezi z Moskvo.

42-letni Viktor, veterinar iz Sankt Peterburga, je pred rusko mobilizacijo pobegnil jeseni 2022. V Beogradu dela kot mojster, a izključno za Ruse. »Popravljam vodovodne inštalacije, elektroinštalacije, okna, izdelujem celo pohištvo. Srbskih naročnikov pravzaprav niti ne potrebujem,« je dejal Viktor, ki ne želi, da bi se javno objavil njegov priimek, saj se boji za varnost svoje družine v Rusiji.

Dobri odnosi med Srbijo in Rusijo trajajo stoletja in takšni ostajajo kljub prizadevanjem Srbije za vstop v Evropsko unijo, ki obsoja rusko invazijo na Ukrajino. »Rusijo smo zapustili iz ideoloških razlogov,« je še dodal Viktor.

Politolog  Aleksandar Đokić pa je ob tem povedal: »Klic ruske kulture je premočan, da bi se prva generacija ruskih emigrantov želela vklopiti v družbo, v kateri so se znašli, ne glede na to, ali je srbska ali zahodna.«

Priporočamo