Močni nalivi in veter so v noči na ponedeljek povzročali številne težave v Splitu. Gasilci so bili zaposleni z umikanjem padlega drevja in črpanjem vode iz poplavljenih kleti.

Najhujše padavine so bile okoli 23. ure včeraj. Meteorološka postaja na Marjanu je samo v uri in pol zabeležila več kot 30 litrov dežja na kvadratni meter. To je več kot mesečno povprečje za mesec avgust od leta 1991 do 2020. Posnetki nočnega Splita prikazujejo poplavljene ulice in ceste, na katerih voda sega do avtomobilskih vrat.

Veliko gmotne škode so povzročili tudi padci dreves. Veliko jih je padlo na avtomobile. Na več mestih je bil zaradi padcev dreves na cesto tudi oviran promet.

Hude poplave v Avstriji

Minuli konec tedna je vreme težave povzročalo tudi pri naših severnih sosedih. Iz Avstrije so v petek in v soboto poročali o hudih neurjih in poplavah. Mesto Hollabrunn na severu Avstrije je bilo zaradi petkovih padavin v soboto razglašeno za območje katastrofe. Nove nevihte so v soboto prizadele zlasti okrožje Neunkirchen na vzhodu države. V kraju Gloggnitz so potoki prestopili bregove, številne kleti in ulice so bile poplavljene. Zaradi plazov je zaprta cesta čez alpski prelaz Arlberg, ki povezuje Predarlško in Tirolsko. Veliko težav so imeli tudi v mestu St. Anton am Arlberg, kjer je voda uničila most, zalila več objektov in ulic ter odnesla več parkiranih avtomobilov.

Na Dunaju so v soboto zabeležili rekordno količino padavin. Po poročanju televizije ORF je v dunajski severni četrti Döbling v soboto popoldne padlo 110 litrov dežja na kvadratni meter. To je največja poleti izmerjena količina padavin v 152-letni zgodovini meritev na tem območju. Narasle vode so 35-letnico povlekle pod avtobus, v zalitih podvozih pa so obtičala vozila.

Priporočamo