Strokovnjaki preizkušajo novo cepivo, s katerim se nadejajo bistveno izboljšati možnosti preživetja bolnikom s pljučnim rakom.  Cepivo BNT116, ki ga proizvaja BioNTech, je namenjeno zdravljenju nedrobnoceličnega pljučnega raka (NDPR, tudi NSCLC), najpogostejše oblike bolezni in poenostavljeno povedano imunskemu sistemu naroča, naj ubije rakave celice in prepreči njihov ponoven nastanek.

Cepivo, ki je po več drugih fazah preizkušanja sedaj doseglo stopnjo, ko ga lahko pričnejo preizkušati na ljudeh, bodo razdelili med približno 130 pacientov, pri katerih je bolezen v različnih stadijih. Pri nekaterih med njimi so šele odkrili rakave celice, drugi so že prestali kemoterapijo, cepivo pa bodo dali tudi bolnikom, pri katerih je rak v pozni fazi oziroma se je ponovil. 

Prva faza kliničnega preskušanja na ljudeh se je začela na 34 raziskovalnih mestih v sedmih državah: Združenem kraljestvu, ZDA, Nemčiji, na Madžarskem, Poljskem, v Španiji in Turčiji.

»Pričenja se zelo vznemirljivo novo obdobje kliničnih preizkušanj imunoterapije, ki temelji na tehnologiji mRNA,« je za Guardian dejal profesor Siow Ming Lee, onkolog na University College London. 

Prvi prejemnik cepiva je 67-letni  Janusz Racz iz Londona. Maja so mu postavili diagnozo, za njim pa je že zdravljenje s kemoterapijo. Gre za znanstvenika, ki se sicer ukvarja z umetno inteligenco. »Tudi sam sem znanstvenik in razumem, da je napredek znanosti – zlasti v medicini – v ljudeh, ki pristanejo, da bodo vključeni v takšne preiskave,« je dejal. 

V torek je prejel šest zaporednih injekcij v razmiku petih minut. Cepivo bo prejel enkrat tedensko šest zaporednih tednov, nato pa po enkrat na tri tedne še nadaljnje leto dni. 

»Že 40 let se ukvarjam z raziskavami pljučnega raka. Ko sem začel v devetdesetih, ni nihče verjel, da kemoterapija deluje,« poudarja profesor Lee, ki upa, da bo preizkušanje cepiva prešlo v fazo 2 in 3 in bi nato lahko postalo del standardnega način zdravljenja te oblike pljučnega raka. 

Priporočamo