Ministrstvo za okolje, gozdarstvo in turizem je sporočilo, da namerava ubiti na stotine divjih živali. Pokončali bodo tudi kar 83 slonov, 30 povodnih konjev, 60 bivolov, 50 impalam in 300 zeber.

Ubili že več kot 150 živali

Živali bodo ubijali profesionalni lovci, tako v parkih kot na javnih površinah s trajnostnim številom divjadi. Maja je Namibija zaradi suše razglasila izredne razmere. Okoli 1,4 milijona ljudi, kar je približno polovica prebivalstva, naj bi se soočilo z visoko stopnjo prehranske negotovosti, poroča CNN.

»Ta program bo zmanjšal pritisk na vodne vire na območjih, kjer je število divjih živali večje od razpoložljive paše in vode, so sporočili z ministrstva. Pokončanih je bilo že več kot 150 živali.

Potreba po zmanjšanju števila slonov 

83 slonov bo odstranjenih s konfliktnih območij, kjer je že dokazano, da odnosi med ljudmi in divjimi živalmi povzročajo uničenje pridelkov, izgubo živine, škodo na domovih in premoženju ter poškodbe ali smrt ljudi.

Konflikti med ljudmi in živalmi so se poslabšali zaradi ponavljajočih se suš, je aprila 2023 sporočilo ministrstvo.

Na konferenci, ki jo je ministrstvo za okolje gostilo lani, so uradniki za varstvo narave zapisali, da je treba zmanjšati število slonov, da bi zmanjšali tveganje. Južna Afrika ima namreč eno izmed največjih populacij slonov na svetu.

Ocenjujejo, da več kot 200.000 slonov živi na varovanem območju narodnega parka, ki se razprostira v Zimbabveju, Zambiji, Bocvani, Angoli in Namibiji. 

Priporočamo