»Letalske sile so napadle objekte teroristične infrastrukture Hezbolaha na območjih Čihine, Tajibe, Blida, Meis el Jabala, Aitarouna in Kfarkela ter skladišče orožja Hezbolaha na območju Kiam v južnem Libanonu,« je davi sporočila izraelska vojska.

Kasneje je sporočila še, da sta bila danes v spopadih na severu Izraela »v dveh ločenih dogodkih« ubita dva vojaka. Izraelski mediji ob tem poročajo, da je bilo v raketnem napadu Hezbolaha na severu Izraela ranjenih najmanj osem ljudi.

Pred tem sta davi iz Libanona priletela dva drona in padla na ozemlje Izraela, pri čemer je izbruhnil požar, ki pa so ga kmalu pogasili.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je medtem danes »odobril načrte za nadaljevanje vojne« na severni fronti, je še sporočila izraelska vojska.

Od začetka vojne v Gazi 7. oktobra lani tudi ob izraelsko-libanonski meji skoraj vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, ki je zahtevalo že več sto žrtev. Libanon so sicer v torek in sredo prizadele tudi eksplozije pozivnikov in ročnih radijskih postaj, ki so po podatkih libanonskega ministra za zdravje Firasa Abiada skupno terjale 37 smrtnih žrtev, okoli 3000 ljudi pa je bilo ranjenih.

Bolnišnice v Libanonu so bile že po torkovih eksplozijah preobremenjene, v sredo pa se je zaradi novega vala eksplozij stanje še poslabšalo. V luči tega je več držav v regiji Libanonu ponudilo pomoč, številni voditelji po vsem svetu pa so pozvali k deeskalaciji napetosti.

Libanonske bolnišnice preobremenjene

V drugem valu eksplozij je razneslo walkie-talkieje, ki jih uporabljajo pripadniki Hezbolaha, in sicer večinoma v južnem predmestju Bejruta in na jugu Libanona - na območjih, ki veljajo za utrdbo šiitskega gibanja. Hezbolah je potrdil smrt 13 svojih borcev.

 

Eksplozije so odjeknile v več krajih po državi, pretežno v južnem predmestju Bejruta in na jugu Libanona - na območjih, ki veljajo za utrdbo šiitskega gibanja. 

 

Bolnišnice so bile že po torkovih eksplozijah preobremenjene. Iran je tako že ponudil, da sprejme okoli sto ranjencev. Večinoma so ranjeni utrpeli poškodbe na rokah in očeh.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je odgovornost za torkov napad pripisal Izraelu in napovedal povračilne ukrepe.

Gre za napad brez primere, za katerega sta tako Hezbolah kot njegov zaveznik Iran okrivila Izrael. Ta obtožb ne komentira, je pa napovedal novo fazo v vojni, pri čemer se težišče premika proti severu. Tja se je, kot je potrdila izraelska vojska, že preusmerila vojaška divizija, ki je še nedavno delovala na območju Gaze.

Radijske postaje prenehali izdelovati pred približno desetimi leti

»Model IC-V82 je ročna radijska postaja, ki smo jo izdelovali in izvažali, tudi na Bližnji vzhod, med letoma 2004 in oktobrom 2014. Prenehali smo jih proizvajati pred približno desetimi leti in odtlej jih iz našega podjetja nismo odposlali,« je v izjavi sporočilo podjetje Icom.

Dodajajo, da so ustavili tudi proizvodnjo baterij, potrebnih za delovanje glavne enote postaje. Ni pa bil napravam priložen holografski varnostni pečat, tako da po njihovih besedah ni mogoče potrditi, ali so bile uporabljene postaje odposlane od njih.

Zagotavljajo, da vse njihove proizvode izdelujejo v podružnici Wakayama Icom na Japonskem in v skladu s strogimi varnostnimi pravili, tako da pri tem ne bi mogli biti uporabljeni nobeni drugi deli od predvidenih. Njihove proizvode sicer lahko na tujih tržiščih prodajajo le pooblaščeni prodajalci, so še zagotovili v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

 

Zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu se bodo danes v Parizu sestali zunanji ministri ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije in Italije pred zasedanjem Varnostnega sveta ZN, ki je načrtovano za petek.

Priporočamo