»Na podlagi obveščevalnih informacij, ki kažejo na potencialno grožnjo, smo v Natovi letalski bazi Geilenkirchen zvišali stopnjo ogroženosti,« so zapisali na omrežju X.

Tiskovni predstavnik nemške policije je pojasnil samo, da zadeve preiskujejo. »Smo v stalnem stiku z ustreznimi varnostnimi in pravosodnimi organi ter organi v Natovi bazi v Geilenkirchnu.« 

Tudi tiskovni predstavnik oporišča Christian Brett ni podal pojasnil glede groženj, je pa sporočil, da so vse zaposlene, ki niso potrebni za normalno delovanje oporišča, poslali domov.

Prav tako je zavrnil ugibanja, da naj bi bazo preleteli droni. »To je absurdno,« je nadaljeval in dodal, da so preleti nad bazo za nepooblaščena letala prepovedani, zračni prostor pa je strogo nadzorovan.

V oporišču Geilenkirchen so sicer nameščena izvidniška letala AWACS, ki jih zveza Nato uporablja od leta 1980.

A fire truck stands at the main gate after NATO air base in the German town of Geilenkirchen has raised its security level "based on intelligence information indicating a potential threat," in Geilenkirchen, Germany August 23, 2024. REUTERS/Thilo Schmuelgen

Znaki, ki opozarjajo na zvišano stopnjo ogroženosti. Foto: Reuters

Nemška vojska je že v sredo poostrila varnost v vojaških objektih po državi, potem ko sta dva moška v preteklem tednu preplezala ograjo oporišča v mestu Wilhelmshaven na obali Severnega morja, oporišče Köln-Wahn pa so zaradi suma sabotaže začasno zaprli. V bazi Köln-Wahn so odkrili luknjo v ograji vodovoda, a rezultati testov niso pokazali, da bi bila voda kontaminirana.

Priporočamo